Откриха залата на Станка Златева

Залата по борба на олимпийската шампионка Станка Златева беше открита днес в Сливен. За прерязване на лентата на новопостроеното спортно съоръжение до Златното момиче застанаха министърът на спорта Красен Кралев, народният представител Десислава Танева, кметът на Сливен Стефан Радев и олимпийският седемкратен световен и европейски шампион по борба Валентин Йорданов.

Станка Златева благодари на Министерството на спорта, на Община Сливен и на всички, които са помогнали залата да бъде построена. Министър Кралев заяви, че правителството подкрепя спорта и резултатът са многобройните зали, построени в страната. „Това е третият такъв голям обект, който откриваме през последния месец“, каза Кралев. Десислава Танева пожела високи постижения за възпитаниците на клуба по борба „Станка Златева“. „Спортистите, които излизат от тук да завоюват световни и олимпийски медали и клубът да стане най-добрия клуб по борба в страната, защо не и в света“, каза в обръщението си Десислава Танева. От своя страна кметът Стефан Радев също отправи пожелания за успехи и отново потвърди подкрепата на Общината за спортните клубове заради положителната роля и значение, които имат за подрастващите. „Сливен е уникален град и се надявам да го представим достойно“, каза Станка Златева.

На откриването присъстваха много гости – спортисти, колеги и приятели на олимпийската шампионка. Към тях се присъедини и председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който приветства присъстващите от името на министър-председателя Бойко Борисов и лично от свое име.

Залата по борба на Станка Златева се намира в парк „Юнак“. Тя е изградена в кратък срок на обща застроена площ от 1250 кв.м. Първата копа бе направена на 1 март 2017 година. Министерството на младежта и спорта отпусна 631 000 лева за изграждане на първия етап на залата по проект на клуба на Станка Златева. Теренът е предоставен безвъзмездно от община Сливен.

Съоръжението ще се използва основно за тренировъчна и състезателна дейност по борба. В залата има два тепиха със зона за изчакващи спортисти и треньорска ложа. Изградени са тренировъчни съблекални за мъже и жени, складови помещения за спортния инвентар, както и треньорски офиси и санитарни възли. Наред с това могат да се организират състезания, семинари и спортни срещи.

Новият обект фигурира в дългосрочните планове на Българската федерация по борба като един от шестте национални центъра, в които ще се провеждат подготвителни лагери и състезания.

Изграждането на спортната зала не е първата голяма инвестиция на Министерството на младежта и спорта в Сливен. През 2011 г. бяха отпуснати средства в размер на 222 000 лв. за реконструкция на покритата лекоатлетическа писта в спортен комплекс „Сливен“, а през 2015 г. – още 93 000 лв. за газификация на същата зала.


Посетете още: