Сливен посрещна Деня на Будителите

Общоградско тържество по случай празника на народните будители се състоя днес на пл. „Хаджи Димитър“. То се организира от Община Сливен, Регионално управление на образованието и ППМГ „Добри Чинтулов“.

Кметът Стефан Радев поздрави своите съграждани:„В своите най-тежки моменти, българският народ е черпил вдъхновение от славните си герои от миналото. Днес, ние често се питаме за Паисий, Ботев, Левски, защото имаме нужда от големи водачи. Аз вярвам, че те имат двоите последователи и днес, в класните стаи, читалищата и музеите, навсякъде където има стремеж към знание и към духовност. Днес, много хора като славните ни предци, без да търсят слава работят неуморно в това да има светлина по пътя ни. Поклон пред дейността на народните будители от близкото и далечно минало, и от днешния ден! Честит ден на народните будители. Да живее България!“.

На тържеството присъстваха още Стоян Марков,зам.-кмет „Икономическо развитие“, Пепа Чиликова, зам.-кмет по „Хуманитарни дейности“, както и председателят на Общинския съвет Димитър Митев.

Поздравителни адреси изпратиха народните представители Таско Ерменков и Кольо Милев.

Ученици от сливенските училища поднесоха „Гирлянд на славата“ пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

Кметът и заместник-кметът по хуманитарни дейности Пепа Чиликова се срещнаха също днес с близо 30 новоназначени учители от сливенски училища.

„Радвам се, че имам възможност лично да ви поздравя за празника – Деня на народните будители. Пожелавам ви да имате много сила и вяра в себе си. От това, което правите днес, България ще зависи след години. Радвам се, че правителството определи образованието като приоритет”, каза в непринуден разговор с учителите кметът Стефан Радев.

От своя страна педагозите споделиха, че не е лесно да се работи с деца, но пък те зареждат с положителна енергия, което е незаменимо. Пред кмета и неговия заместник те изразиха и впечатленията си от учебниците, когато те са били ученици и учебниците, с които работят вече като учители. Според тях има все повече желаещи да стават учители и допълниха, че заплащането е от значение, но най- важно е желанието за работа с деца.

За пръв път среща на кмета с новоназначени учители се проведе миналата година по повод Деня на народните будители.


Посетете още: