Зимни празници в Мечкарево

С богата музикална и танцова програма, днес, за 18 – ти пореден път бяха отбелязани зимните празници в село Мечкарево.

Организатори на събитието са Община Сливен, кметство село Мечкарево и читалище „Просвета 1925“.

Фолклорният събор беше открит от кмета на Сливен Стефан Радев, който отправи своите поздрави към кмета на с. Мечкарево – Георги Стоянов, жители и участници в проявата.

,,Събори като този – Зимни празници Мечкарево са много важни. Виждам много млади участници. Това е дълбокият смисъл в организирането на подобни събития – да предаваме на поколенията след нас това, което сме наследили от нашите предци, нашите български традиции и обичаи. Вярвам, че този фолклорен събор ще се превърне в един истински празник за Мечкарево, за участниците, за гостите. Докато има фолклорни събори като този, ще ни има и нас като нация и ще имаме бъдеще като народ. Пожелавам на всички участници успех”.

На събитието присъстваха още зам.-кметовете Пепа Чиликова, Стефан Кондузов, председателят на общинския съвет – Димитър Митев, секретарят на Община Сливен – Валя Радева, общински съветници и кметове на населени места.

Над 20 състава взеха участие в програмата, която беше със състезателен характер. Те представиха зимни обреди от българския календар – Васильовден, Игнажден, Коледуване, Бабинден и други обичаи. На всички танцови състави бяха връчени дипломи за участие. С парични награди от Община Сливен бяха отличени участниците на първо, второ и трето място от жури в състав – председател – доц.д- р Владимир Демирев, етнолог от РИМ- Сливен и членове – Иван Стоянов, ръководител на оркестъра към АНПТ- Сливен и Станка Иванова, хореограф. Награда връчиха и от сдружение „Читалища“ с председател Йорданка Таскова.


Посетете още: