Най-зеления град в България за 2018 направи още една крачка напред!

Проектът на Общината за подобряване на градската среда в Сливен, „съживява“ два квартала в Града под Сините камъни с нова визия.

Наскоро завърши първия етап от проекта в квартал “Република”. Няма ги вече старите изпочупени пейки и кошчета, опасните съоражения за игра, спорт и места за отдих, калните и обрасли алеи. Жителите на квартала могат да се насладят на по-зелени и благоустроени междублокови пространства.

Нови пешеходни алеи, беседки, фонтани, детски и спортни площадки, чешмички, кошчета и осветление радват гражданите. Площадките ще бъдат под постоянно видео наблюдение, за сигурността на гражданите, както и да бъдат запазени в отлично състояние. Новият градски дизайн цели да намали стреса и да насърчи социални контакти и да вдъхнови хората в града да се почувстват наистина щастливи. Автомобилите правят много шум, което ни оставя да се чувстваме разсеяни, в опасност и с нежелание да прекарваме времето си навън. Новите паркове са чисти и спретнати, давайки на посетителите спокойствие, безопасност и възможност да се свържат ежедневно с природата.

До края на месец август ще бъдат завършено обновяването на зелените площи и изграждането на новия парк за отдих и спорт по поречието на река Асеновска на границата между кварталите Кумлука и Клуцохор..

Община Сливен възнамерява с реализираните проекти през тази година да увеличи дела на граждани използващи енергийно ефективен транспорт, като се инвестират приблизително 15 млн. лв. в транспорта на града, като един милион лева са отделени за изграждане и ремонт на 14 км. вело алеи по главните артерии на града, и още толкова за обновяване на всичките 148 спирки в града и кварталите.

Сливен става все по-зелен!

Направете го и вие!

Велизар Иванов,
Студент изучаващ бизнес инженерство в направление възобновяеми източници на енергия и технологии за съхранение на електро енергия.
VIA University College, Horsens, Denmark

 

 

ПРЕДИ   СЕГА