Германски градове приветстват изкуството на сливенски художници

Дружеството на художниците – Сливен има в момента три изложби в Германия. Градовете са Магдебург, Шьонебек и Барби. 

Връзката с Германия е направена още през 2003 г. от Д-р Гудрун Брауне от Йена,която организира поредица от изложби за художничката Димитрина Дойчинова от Сливен, а сега нейната сестра Сабине Тюмлер от Шьонебек поема щафетата на „германската връзка“ за Дружеството на художниците – Сливен . „Европейски мостове“ – е избраното заглавие за първата изложба в град Шьонебек. 

Тя е открита на 8 септември, 2018 г. в социокултурния център „Трефф“., в присъствието на първите четирима пратеници на Дружеството на художниците в Сливен: Любомира Динева, Петър Петров, Румен Спасов и Димитрина Дойчинова. Сливенските художници са посрещнати сърдечно, германските партньори им организират интересна програма, в която буквално всеки час нещо се случва. Изложбата на сливенските художници в културния център „Трефф“ е открита с атрактивен пърформанс и е отворена за посетители до 2 ноември. 

Главни спонсори на тази изложба са Ивелина и Светльо – собственици на ресторант „Балкан” в Шьонебек. Прекрасен коктейл за откриване на изложбата и няколко разкошни вечери в ресторанта са подарък за сливенската група от сънародниците им. 

От името на Сливенския общински съвет, художниците подаряват на кметството в Шьонебек Плакета на Сливен, с няколко ценни издания . Кметът на Шьонебек отделя цял час за срещата с българските творци. Разменени са подаръци. 

Четирима сливенски художници са поканени да изнесат уроци в частното училище в гр. Барби от директорката Уте Висока. Много интересни впечатления има и от двете страни на учениците от уроците и на художниците от различната система, в която се обучават децата. Събитията са отразени в пресата. Сложено е началото на едно приятелство между Шьонебек и Сливен.. Немските художници с желание ще дойдат да направят изложба в Сливен. Ще се осъществят разменни гостувания. Ще се организират българо-немски пленери и други интересни идеи. 

В град Барби е открита друга изложба през октомври, където втора група сливенски художници представят Сливен. Главен спонсор на втората изложба е българина Христо Китов- собственик на хотел и ресторант в Барби На 8 октомври, с третата поредна изложба на Дружеството на художниците в Сливен в Българо- немски културния център в Магдебург се слага началото на Фестивал на изобразителното изкуство. Ръководителката на културния център Зоя Дамерау обявява: „Искам ви всяка година тук с вашите хубави картини.“ Част от средствата от продажбите отиват за благотворителност. 

2020 град Магдебург ще стане европейска столица на културата. Дружеството на художниците – Сливен има вече договор за сътрудничество между Дружеството и немско-българската секция на културния център и „Световна къща“ с ръководител Зоя Дамерау от Магдебург. Договора е за поредица от изложби в Магдебург. 

.В няколко статии в германския местен печат се отразяват събитията за представянето на българските художници. Високата оценка на германската общественост за изкуството на художниците от Сливен се изразява и с доста откупки на техни творби.