Светла Иванова, бивша наркозависима – открито пред ученици, педагози, местни власти и медии

Една истинска история на жена с 13-годишна хероинова зависимост събра на 7 ноември в зала „Май“ ученици от ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“, ППМГ “Добри Чинтулов“, ПХГ „Дамян Дамянов“ и други.

Тя е Светла Иванова. Тя е бивша наркозависима на 46 години, родом от гр. Габрово. Тя има дълга и интересна история, видяла смъртта безброй пъти, но оцеляла „като на магия“.

Почти няма наркотик и опиати , които да не е употребявала през тридесетгодишното и пътуване в света на дрогата. Всичко започва в пубертета, а годината е преди 89-та. Явно, и тогава е имало наркотици. А сега още повече. Светла Иванова е от семейство на разведени родители, а баща и е работил в сферата на сигурността. Светла е отличничка, красавица, спортистка, максималист. Майка и има втори съпруг, с който пристига и новата и приемна сестра, но за разлика от Светла, тя има проблеми и цялото внимание се насочва в новото семейство към проблемното дете. А Светла е силна. Светла е отличничка. Светла е умна. Светла е красавица. Кой би предположил от семейството и, че тя някога ще залитне по този път, докато не се появява първото момче в живота и, а тя му вярва, защото е само на 14 години. След предаденото доверие от страна на приятеля и, Светла залита по пътя на ада-наркотиците…Първо- едно, второ- с друго, трето….Малко по малко, години наред, докато в неадекватно състояние не се издава сама в момента, в който не тя владее наркотика, а вече наркотикът диктува състоянието и…и с поведението си я показва пред нищо неподозиращите родители … 

Светла Иванова-една жертва на наркотиците гостуваше в Сливен тази вечер, 7 ноември, по покана на Борислава Русева от сдружение „Блян за романтика цветя и космос“. 

Една истинска история на жена с 13-годишна хероинова зависимост събра на 7 ноември в зала „Май“ ученици от ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“, ППМГ “Добри Чинтулов“, ПХГ „Дамян Дамянов“ и други. Събитието, организирано от сливенското младежко сдружение уважиха зам.-областният управител на област Сливен Димитринка Петкова, временно изпълняващ длъжността директор на Младежки дом-Сливен Силвия Маринова, педагози, педагогически съветници, граждани и медии от регионите Сливен и Ямбол. Срещата предизвика огромен интерес и се състоя в препълнена зала. 

Светла Иванова, освен че разказа пред аудиторията как е започнало всичко, за началото, прояви смелост да сподели и изключително интимни, реални истории от нейното пребиваване в света на наркотиците. 

От Габрово тя се мести в столицата, а там изборът и достъпът до по-твърди наркотици е много по-голям. Как тогава взема връх още повече над съзнанието на Светла наркотичната зависимост? 

„Само не съм убивала за пари за наркотици“, споделя тя. 

Зависимостта и я принуждава да проси, краде, да краде от фирмата, в която работи…и проституира. Проституирайки, среща мъжът си, от който има жива и здрава дъщеря и досега. 

Той е бизнесмен, бохем и се влюбва в нея. 

„Не знам, какво хареса в мен. Аз бях с изпочупени зъби и в лош външен вид заради наркотиците.“ 

Тя не е скрила от него каква е. Въпреки че той полага усилия Светла да възстанови външния си вид-нови зъби, нова визия, дрехи, пари, като негова половинка вече, тя продължава по пътя на „наркотичния глад“. 

След хероина Светла Иванова минава на метадон. Разбира, че е бременна. Това я мотивира и сама спира наркотика. Искала е детето й да е здраво. Някой и друг месец след раждането на бебето, отново посяга към наркотиците. 

„Мъжът ми ме обичаше. Аз не. Уважавах го.“, твърди Светла за починалия баща на детето си. 

От нейните думи се разбира, че съпругът и е бил бохем. Разполагал с много пари, но е злоупотребявал с алкохол в големи количества и храна. Така се случва, че дългогодишна наркоманка, доживява неговия фалит и смърт, а Светла оцелява, въпреки всичко. 

Хората, които я спасяват и остават до нея, са нейната майка и дъщеря и, но решаващо значение за съдбоносното и решение да затвори паралелния свят на наркотиците е мига, в който дъщеря и я намира в неадекватно състояние и думите на детето 

„Мамо, не искам да умреш!“. Тези думи се превръщат в Началото на края на „Ада“. 

Аз видях себе си през очите на дъщеря си, споделя Светла Иванова-След което се заобичах. 

Светла Иванова е чиста от две години насам. Тя се е посветила на това да разказва от град на град, от село на село, от училище на училище страшното послание, което носи със себе си-за наркотичната зависимост. Учи психология. И ако е трябвало да извърви този нелек път, вероятно е с нечий Божи промисъл. Защото често, търсейки рационални решения или причини, не намираме отговор. Или както казва самият Айнщайн: ““Колкото повече се занимавам с наука, толкова повече аз вярвам в Бога.“” 

И от думите и се разбра, че в крайна сметка всичко тръгва от семейството. Любов, изслушване, внимание трябват. 

В днешно време, коментира Светла, родителите са толкова заети, че единственото извинение за липсата им пред децата е купуването на нов смартфон, нов автомобил и т.н., но не се усещат да погледнат тук(посочва между гърдите) вътре. 

Дали се чувства късметлийка, погребала толкова много наркозависими приятели и познати? 

„Да, казва тя, а сега на 46 се чувствам като на 20 г.“ 

Да, късметлийка е Светла Иванова, защото хиляди не можаха да проявят нейния характер, да имат повод, причина да се откажат от „Ада“ и през Прехода полетяха надолу. 

Сега расте и се възпитава новото поколение и родители, институции, медии, сме длъжни да го опазим. Една от причините е живият ни пример Светла. Може би, това е нейното призвание-да запази и съхрани с опита си следващите, а това никак не е малко, нито лесно. 

Светла Иванова обеща отново да посети Сливен. 

Но…какво правим всички ние, знаейки истината? 

Автор: 
Александра Иванова.

Източник: nabludatel.bg
Позоваването на източника е задължително.