Състезание „Евроскола“ за областите Сливен и Ямбол

Европейският парламент в България организира регионално състезание „Евроскола“ за средни училища от областите Сливенска и Ямболска, което ще се състои в гр. Сливен на 12 януари 2019 г. Отборите, класирани на първите места, ще спечелят пътуване до Страсбург (Франция) и участие в програма „Евроскола“ на ЕП през първата половина на 2019 г. Заявки за участие се приемат до 17:00 часа на 17 декември 2018 г.

От 2006 г. насам повече от 110 български училища и над 3 600 български младежи са били част от програма „Евроскола“ на ЕП. Това е уникално събитие, което дава възможност на участниците да научат повече за европейската интеграция, като сами се превърнат в част от нея. Ученици и учители от 28-те държави членки се превръщат в членове на ЕП (евродепутати) за един ден в сградите на ЕП в Страсбург. Участниците вземат думата в пленарни сесии и заседания на парламентарни комисии, за да проведат дебати и да гласуват резолюции по наболели въпроси, като през цялото това време упражняват своите езикови умения и завързват нови приятелства с други ученици от цяла Европа.

Регионалното състезание в Сливен ще излъчи българските представители в „Евроскола“ през първата половина от идната година. Право на участие имат ученици от 16- до 18-годишна възраст от училища, които не са пътували по програмата до Страсбург през 2017 и 2018 година. Доброто владеене на един от трите работни европейски езика – английски, френски или немски – е измежду главните условия за участие и ще се проверява по време на състезанието. Оборите трябва да се състоят от 5-има ученици, ръководени от един учител. Европейският парламент в България възстановява транспортните разходи до град Сливен и обратно на пътуващите от други населени места в двете области на състезанието. Още подробности ще намерите в „Регламента за участие“(т. 5 по-долу).

Въпросите в състезанието ще бъдат по текущи теми от национален и европейски интерес: виж по-долу т. 6„Теми и примерни материали за подготовка“.

Молим заявките за участие да бъдат изпратени до 17:00 часа на 17 декември 2018 г. на адрес: epsofia@europarl.europa.eu. Имената на участниците в конкретния отбор и на придружаващия преподавател трябва да бъдат изпратени едновременно със заявката за участие (виж по-долу т. 5 „Регламент за участие“).

Европейският парламент си запазва правото за промени в датата в случай на непредвидени обстоятелства, като всички участници ще бъдат известени своевременно. Окончателната програма ще бъде изпратена след приключване на регистрацията.

Цялата информация за състезанието можете да намерите на:

  1. Състезание „Евроскола“ за областите Сливенска и Ямболска
  2. Обща информация за конкурса „Евроскола
  3. Интернет страница на програма „Евроскола
  4. Facebook страница на програма „Евроскола
  5. Регламент за участие
  6. Теми и примерни материали за подготовка

 

Информационен център „Европа Директно – Сливен“ е част от информационната мрежа Europe Direct и се поддържа от Фондация Европейски младежки инициативи, с финансовата подкрепа на Европейския съюз. Той покрива територията на Сливенска област, включваща общините Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица.

Мисията на центъра е да иформира гражданите на територията на Сливен и Сливенска област за Европейския съюз и да насърчава активното гражданско участие на местно и регионално ниво.

EuropeDirect е информационен център, който помага на гражданите да намерят отговорите на своите въпроси за Европейския съюз. Центърът предлага всякакъв вид информация, свързана с Европейския съюз, включително за това какви са Вашите права и възможности като гражданин на Европейския съюз и как да ги използвате. Центърът може да предложи отговори на общи въпроси, а така също ако имате съвсем конкретен и специфичен въпрос може да Ви насочи към най-добрия източник на информация и консултации на европейско, национално, регионално и местно ниво.

За общи въпроси относно ЕС, можете да се свържете също и с Центъра за връзка EuropeDirect или да се обадите на безплатната телефонна линия от всяка точка на Европа 00 800 67 89 10 11.

Помощ и съвети за Вашия живот, работа и пътувания в ЕС може да намерите в портала«Вашата Европа» – той Ви помага да научите за правата си и да намерите практически съвети, когато пътувате из ЕС: http://europa.eu/youreurope/citizens/index_bg.htm 

 

Проект на Фондация „Европейски младежки инициативи“ съфинансиран от Европейския съюз. Цялата отговорност за съдържанието на материалите е на Europe Direct Сливен. При никакви обстоятелства съдържанието в настоящата  публикация  не трябва да се приема за официална позиция на Европейския съюз.

Вашият коментар

*