Кметът Стефан Радев награди със званието „Почетен гражданин на Сливен“ световноизвестния тенор Камен Чанев

В зала ,,Сливен” снощи се проведе Коледен концерт със специалното участие на световноизвестния български тенор Камен Чанев. Събитието откри кметът Стефан Радев, който от сцената пред препълнената зала пожела много здраве, щастливи и весели празници на жителите и гости на града. Той използва случая, за да награди удостоения миналата година със званието „Почетен гражданин на Сливен” тенорът Камен Чанев. 

Той получи почетен знак с лента в цветове на знамето на Сливен, значка, диплом и карта на почетния гражданин. Ангажименти възпрепятстваха появата на сливенския оперен певец по време на миналогодишната церемония по награждаване. ,,За мен е чест да връча отличието на един заслужил и доказан талант, наш съгражданин, прославил не само родния Сливен, но и България”, заяви кметът Радев.

Развълнуваният Камен Чанев благодари за високото признание и оценка от страна на общинското ръководство и сливенската общественост. ,,Благодаря за високото отличие, както и на всички сливналии, които са дошли тук тази вечер, за да споделят моето изкуство”, сподели световноизвестният тенор. Той благодари и на акад. Методий Григоров, в чийто хор навремето осъществява  първи стъпки в певческите си изяви.

Камен Чанев е най-известният български тенор зад граница. Покорил е сцените на „Арена ди Верона”, виенската „Щатс опера”, „Театро Ла Фениче”, „Дойче опер” – Берлин, „Театро Лицео” – Барселона, и много други световни оперни театри. Роден в Сливен, завършва Френската гимназия и пее в хора на диригента акад. Методий Григоров. След това завършва Софийската Държавна Консерватория. Специализира в Рим.

Концертът премина под диригентството на маестро Ивайло Кринчев. В него участваха оркестърът при Държавна опера – Стара Загора, мецосопранът Даниела Дякова и басът Ивайло Джуров.

Коледният концерт е организиран от Община Сливен. Той бе иницииран и в подкрепа на спасяването на паметника на Шести артилерийски полк. ,,Благодаря на всички, които се включиха в тази благотворителна кауза. Това е показателно, че нашият град се бори и защитава предприетите безкористни начинания”, изтъкна кметът Стефан Радев.

Сред официалните гости на събитието бяха председателят на Общинския съвет Димитър Митев и общински съветници, заместник – областният управител Димитринка Петкова, заместник – кметовете Пепа Чиликова, Румен Иванов и Стоян Марков, секретарят на Общината Валя Радева, директори и представители на организации и институции в града.

 

Вашият коментар

*