Експериментална работилница по проект „Вариации в синьо“ на Музея на текстилната индустрия

Проект „Вариации в синьо“ стартира през м.септември 2018г. Основната цел е да се проучат две традиционни текстилни техники – текстилно печатане и багрене индиго и да се предложат варианти за съвременно приложение. 

Текстилното печатане е познато в два варианта – директен печат и печат с резервиращо вещество. За резерва в българската традиционна практика се използва пчелен восък. Двете техники намират своята пресечна точка в т.нар. „син текстил“ – котленската „божигробска“ престилка, синята памучна забрадка и синьо було за огнище – три варианта с идентично изпълнение и мотиви.

Работата по проекта е на етап експериментиране и практически опити след направените проучвания и изследвания. В проведената в Музея на текстилната индустрия експериментална работилница ученици от Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ и приложници предложиха своята интерпретация на темата.

На всеки участник бяха раздадени в различни текстили, върху които трябва да приложат проучваните техники. Първите резултати вече са налице – уникални памучни торбички, украсени със синя щампа, триъгълни и квадратни кърпи с восъчен печат и копринени шалове, рисувани с восък. 

На публичния уъркшоп, който ще се проведе на територията на Крепост „Туида“, партньор по проекта, ще се извършат демонстрации на живо на текстилен печат с резерва, багрене с индиго и ефектно багрене на текстил. 

Събитието ще се проведе на 20 април и е със вход свободен за публиката. 

Вашият коментар

*