Организират Църковно туристически събор на Черковното

На 29 септември 2019г. от 11.00 ч. (неделя) в местността Черковното до Параклиса „Света Богородица“ ще се състой традиционно църковно – туристически събор. Параклиса е към Църквата Свети Никола в град Сливен.

Събитието се провежда за четвърта поредна година всяка последната неделя на месец септември. Поканени са туристически и културни дружества, църковни настоятелства и граждани от Сливен и региона.

Всеки който желае да присъства е добре дошъл. Ще има много приятни изненади съобщава Йордан Стоянов – организатор на събитието и пазител на параклиса.

За контакти: тел. 0888 403 932

Карта как да стигнете до Параклиса може да видите прикачена тук. Маршрута с пътеката до м.Черковното и Параклиса започва от табелата с картата под Кръстовото аязмо(над Аптечното)..

Четирима мъже от сливенски род изградиха заслон за туристи Заслонът се намира на екомаршрута „Черковното”, който започва от „Кръстовото аязмо”, минава през местността „Кешишлика”, спира до православния параклис на поляната и стига до чешмата „Черковното”.

Красивата местност привлича много туристи- както граждани на Сливен, така и гости на града. Параклисът е изграден през 2005 година по инициатива на Стоян Марков.Казват, че камъните за параклиса са взети от някогашния манастир „ Света Богородица”.Изграден е на място, което попада в района на голям християнски комплекс с множество църкви и манастири, заради който околността е наречена „Сливенската Света гора”.Освещаването на параклиса се извършва миналата година.Днес той се поддържа от Йордан Стоянов от Сливен. С гордост той разказва за „ Сливенската Света гора” и за желанието на него и неговите братя там да ходят повече млади хора. Мъжете от рода Стоянови, от който е и Йордан, решават да изградят заслон в близост до параклиса.Запрятат ръкави и го правят.

Табелата на заслона с малко думи разкрива лична трагедия на Йордан- преди близо три години той губи сина си в катастрофа.. Надписът на табелата завършва:Нека направеното бъде дар от него за вас. Бог да пази вас и вашите семейства!Заслонът беше осветен вчера от отец Методи от храм „ Свети Никола” в Сливен. А мъжете от рода Стоянови поставят началото на традиция- всяка година, последната неделя на септември тук да се събират хора. Може да идва всеки, който пожелае.А към мястото има интерес. Доказа го и фактът, че там се събраха хора от Сливен, Ямбол, Нова Загора, Стара Загора…

До параклиса и заслона се стига по две пътеки. Те са леки за изкачване, обяснява Йордан Стоянов и допълва, че втората пътека е маркирана неотдавна.Има и път за автомобили с висока проходимост.

А в заслона всеки човек, застигнат от лошо време- дъжд, сняг или буря може да се скрие и успокои. При хубаво време семейства и приятелски групи могат да поседнат и да се насладят на красивата гледка наоколо. Нека сливенци знаят, че от „Кръстовото аязмо” нагоре, в посока чешмата „Черковното” има едно чудно красиво място. То ще донесе радост за окото с природата, която се разкрива пред седналите в заслона и за душата чрез параклиса на метри от него. Пътеката за там е отлично маркирана със зелен цвят и тръгва северно от Кръстова чешма с ориентир надпис и стрелка върху фургон „Параклис“.

Информация за прoекта „Да възродим местността Черковното“
в прикачения файл

 

Вашият коментар

*