Важно съобщение за домоуправителите, собствениците и ползвателите на апартаменти

Община Сливен се обръща с препоръка към живеещите и ползващи общите части в жилищните сгради във връзка с обявеното от Народното събрание на 13 март извънредно положение на територията на България, както и препоръките на Националния оперативен щаб по повод разпространението на COVID-19 и обявената от Световната здравна организация пандемия. Разработени са препоръки за необходимите мерки.

– Извършване на ежедневно засилено дезинфекциране на общите части на сградата;

– Редовно проветряване на общите части на сградата;

– Избор на дезинфектант

– Почистващите продукти, използвани в рутинните санитарно-хигиенни дейности трябва да бъдат заменени с дезинфектанти

– Дезинфектантът, който ще се избере, трябва да е разрешен от Министерството на здравеопазването. Министерството на здравеопазването поддържа на страницата си в интернет Регистър на биоцидите, за които има издадено разрешение за предоставяне на пазара. Регистърът се актуализира най-малко веднъж месечно

– В зависимост от обектите и повърхностите, които ще бъдат третирани, дезинфектантите трябва да бъдат разрешени за Продуктов тип 2 „Дезинфектанти и алгициди, които не са предназначени за пряка употреба върху хора или животни“ и/или Продуктов тип 3 „Ветеринарна хигиена“ и/или за Продуктов тип 4 „Област на употреба, свързана с храни и фуражи“

– Необходимо е да се избере дезинфектант, ефективен по отношение на вируса. Не търсете изписването на името COVID-19 на етикета! Достатъчно е в областта на употреба на дезинфектанта, описана на етиката, да е вписано вирусоцидно действие или частично вирусоцидно (вируси с обвивка) действие. Препоръчително е да се избере дезинфектант, постигащ ефективност при по-кратко време на въздействие (до 15 минути)

– Установяване на критични точки и кратност на обработките

*За всеки обект се определят критичните точки, които подлежат на дезинфекция.

Критични точки са всички повърхности, свързани с голям трафик на хора, както и често докосваните повърхности (подове, дръжки на врати, прозорци; ключове за осветление, бутони на асансьори, парапети; домофони и много други често докосвани с ръцете повърхности), като същите подлежат на ежедневна дезинфекция.

Обръща се внимание, че всички масови мероприятия са забранени и посочените мерки, следва да бъдат предприети без провеждането на общи събрания.

Вашият коментар

*