COVID-19: Борба с дезинформацията

 

 

По време на криза е важно да се споделя информация от надеждни и достоверни източници.

 „Може ли чесънът и витамин С да лекуват коронавирус? – Не!

Вирусът засяга ли само възрастни хора? – Не!

Но всички сме виждали тези и други фалшиви твърдения онлайн или в социалните медии.

Има все повече фалшиви новини за епидемията от коронавирус, които циркулират по-специално онлайн. Това е масивна вълна, съществуваща на почвата на несигурността, безпокойството и бързо променящите се новини.

Притеснявам се, че някои от тях наистина могат да навредят на хората за миг: например, лъжливото твърдение, че пиенето на белина лекува вируса. Пиенето на белина може да бъде смъртоносно!

Притеснявам се също, че тези, които стоят зад тези твърдения, използват страхът на хората относно вируса, само за да печелят пари, като им продават много скъп сапун, например, който уж убива коронавирусните микроби.

Това трябва да спре!

Ние работим с онлайн платформи и ги насърчаваме да засилят действията си срещу дезинформацията за коронавируса.

Платформите улесняват достъпа до надеждни източници, като например органите на общественото здравеопазване, и намаляват и дори свалят вредно съдържание и експлоатационни или подвеждащи реклами. Но трябва да се направи още. Компаниите за социални медии трябва да споделят данни с проверяваща фактите общност, така че заедно да разрушаваме тези опасни слухове. Ще продължим да наблюдаваме внимателно действията, предприети от социалните платформи и искаме да ви помогнем да проверявате фактите.

Стартирахме специален раздел на нашия уебсайт относно отговора на коронавируса, където можете да намерите информация и факти за някои от тези истории, които виждате.

Доверете се на вашите здравни власти, доверете се на Световната здравна организация, доверете се на уважавани медии за достоверност на точност!

Тези, които разпространяват дезинформация, ви вредят. Дезинформацията може да струва живота, но заедно можем да поставим изясним фактите.”

Урсула фон дер Лейен, Председател на ЕК

 

В областта на здравето много активно се разпространяват невярна информация и дезинформация, включително за COVID-19. Важно е да разчитате само на достоверни източници, за да получавате актуална информация за епидемията от COVID-19.

Препоръчваме ви да следвате съветите на органите за обществено здравеопазване във вашата страна, както и да следите уебсайтовете на съответните европейски и международни организации – ECDC и СЗО. Вие можете да помогнете също и като не споделяте непроверена информация от съмнителни източници.

Европейската комисия помага за борбата с дезинформацията чрез тясно сътрудничество с онлайн платформите. Насърчава ги да популяризират достоверните източници, да не популяризират съдържание, за което е доказано, че е невярно или подвеждащо, и да премахват незаконно съдържание или съдържание, което може да доведе до физическо нараняване.

Разграничаване на фактите от измислиците

Ако се съмнявате в достоверността на някои от историите, които сте прочели, вижте какви са фактите: Страните от ЕС остават най-добрите партньори едни за други и засилват проявите на солидарност.

На всички страни от ЕС се предоставя значителна по своя обем финансова и медицинска помощ и подпомагане с персонал. Това включва мобилизиране на бюджета на ЕС чрез създаване на Инвестиционна инициатива в отговор на коронавируса на стойност 37 млрд. евро, чрез която се предоставя целева помощ на страните от ЕС за борба с кризата с коронавируса. Освен това 1 млрд. евро ще бъдат пренасочени от бюджета на ЕС като гаранция за Европейския инвестиционен фонд, за да стимулира банките да предоставят ликвидност на поне 100 000 европейски МСП и малки дружества със средна пазарна капитализация.

Внимавайте за онлайн измами

Внимавайте за онлайн измами, свързани с продукти, за които се твърди, че могат да излекуват или предпазят от COVID-19. Недобросъвестни търговци рекламират и продават на потребителите продукти, като защитни маски, шапки и дезинфектанти за ръце, които уж предпазват или лекуват от инфекция, но те могат да бъдат фалшиви.

Онлайн ресурси и инструменти

Тук ще откриете набор от онлайн ресурси и инструменти, които учащите, учителите и преподавателите могат да използват по време на пандемията от COVID-19.

Връзки по темата

Актуализирана информация в страните от ЕС/ЕИП и Обединеното кралство
Световна здравна организация
Съвет на Европейския съюз
Eвропейски парламент
Европейска служба за външна дейност
Европейски център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC)
Проект EUvsDisinfo (ЕСВД)

За повече информация

За повече информация
Coronavirus Response Investment Initiative
Cohesion Policy and EU Solidarity Fund contribute to the Coronavirus Response Investment Initiative 

Цялата отговорност за съдържанието на настоящата публикация е на информационен център «Европа Директно» – Сливен. Мненията изразени в нея не отразяват официалната позиция на европейските институции.

Информационен център „Европа Директно – Сливен“ е част от информационната мрежа Europe Direct и се поддържа от Фондация Европейски младежки инициативи, съфинансиран от Европейския съюз.

„Европа Директно” е информационен център, който помага на гражданите да намерят отговорите на своите въпроси за Европейския съюз. Центърът предлага всякакъв вид информация, свързана с Европейския съюз, включително за това какви са Вашите права и възможности като гражданин на Европейския съюз и как да ги използвате. Центърът може да предложи отговори на общи въпроси, а така също ако имате съвсем конкретен и специфичен въпрос може да Ви насочи към най-добрия източник на информация и консултации на европейско, национално, регионално и местно ниво.

За общи въпроси относно ЕС, можете да се свържете също и с Центъра за връзка Europe Direct или да се обадите на безплатната телефонна линия от всяка точка на Европа 00 800 67 89 10 11 или онлайн на https://europedirect.europa.eu 

Помощ и съвети за Вашия живот, работа и пътувания в ЕС може да намерите в портала «Вашата Европа» – той Ви помага да научите за правата си и да намерите практически съвети, когато пътувате из ЕС: http://europa.eu/youreurope/citizens/index_bg.htm 

Вашият коментар

*