4 години след премиерата на спектакъла „Приказка за Европа“

На 9 май 2016 година Информационен център „Европа Директно Сливен“ и Арт-център „Седем“ представиха спектакъла „Приказка за Европа“, посветен Деня на Европа.

В него участваха деца от театралната трупа към Арт-центъра, с ръководител Вяра Начева. 4 години след спектакъла ви срещаме с един от участниците в него – Ева Джевизова.

– Ева, преди 4 години участва в спектакъла „Приказка за Европа“, посветен на 9 май – Деня на Европа. Каква беше твоята роля в спектакъла?

– Моята роля беше на принцеса Европа, която преминава през различни етапи от своя „живот“. Осъзнах, че с времето принцеса Европа израства, има по-разумни решения и става по-силна.

– Какви спомени пазиш за подготовката на постановката и представленията на сцена?

– Подготовката на постановката беше изключително приятен процес, защото всички работихме с желание за общата кауза да създадем едно произведение на изкуството, което ще може да даде достатъчно ясна представа на зрителя какво са Европа и Европейският съюз, да обогати неговите представи и обща култура. Това си мислех, докато подготвяхме постановката.

– Какво научи за Европа от тази постановка?

– Научих, че Европа става все по-силна, когато държавите-членки на ЕС се увеличават, защото колкото повече умни глави има в Европа и в ЕС, толкова по-добре за обществото. Заедно сме силни.

– Спектакълът промени ли мнението ти за ЕС? Какво си мислеше за ЕС тогава и какво мислиш днес?

– Спектакълът може би малко промени мнението ми за ЕС. Преди си мислех, че държавите-членки са просто избрани на полуслучаен принцип. Докато сега осъзнавам, че всяка една държава от ЕС е приета, заради набор от качества, които притежава… Колкото по-различна и интересна е държавата, толкова по-добре за ЕС, защото различните държави могат да дадат мнението си по даден въпрос и да се постигне консенсус. Различията не трябва да са фактор. Напротив, различията трябва да ни обединяват в изборите ни.

 

 

– Има ли нещо в спектакъла, което те разсмива и днес?

– Това, което ме разсмива и днес, е, че България толкова късно се присъединява към ЕС.

Видеозапис на театралната постановка „Приказка за Европа“ можете да гледате на:

Фейсбук:  https://www.facebook.com/SlivenEuropeDirect/videos/602396543270713/  

 

 

Цялата отговорност за съдържанието на настоящат

а публикация е на информационен център «Европа Директно» – Сливен. Мненията изразени в нея не отразяват официалната позиция на европейските институции.

Информационен център „Европа Директно – Сливен“ е част от информационната мрежа Europe Direct и се поддържа от Фондация Европейски младежки инициативи, съфинансиран от Европейския съюз.

„Европа Директно” е информационен център, който помага на гражданите да намерят отговорите на своите въпроси за Европейския съюз. Центърът предлага всякакъв вид информация, свързана с Европейския съюз, включително за това какви са Вашите права и възможности като гражданин на Европейския съюз и как да ги използвате. Центърът може да предложи отговори на общи въпроси, а така също ако имате съвсем конкретен и специфичен въпрос може да Ви насочи към най-добрия източник на информация и консултации на европейско, национално, регионално и местно ниво.

 

За общи въпроси относно ЕС, можете да се свържете също и с Центъра за връзка Europe Direct или да се обадите на безплатната телефонна линия от всяка точка на Европа 00 800 67 89 10 11 или онлайн на https://europedirect.europa.eu 

Помощ и съвети за Вашия живот, работа и пътувания в ЕС може да намерите в портала «Вашата Европа» – той Ви помага да научите за правата си и да намерите практически съвети, когато пътувате из ЕС: http://europa.eu/youreurope/citizens/index_bg.htm 

 

Вашият коментар

*