Дора Куршумова e номинирана за участие в категория „изобразително изкуство“ на Национални номинации „Пазител на традициите 2020“

Дора Куршумова – Писател. художник, творец, общественик, визионер, ментор и човек, влюбен в Сливенския край, в багрите на Балкана, в красотата на шевиците и носиите, във вкуса на старите гозби.
Автор на поредица книги за Сливенските тайни, легенди и хайдути – „Светът на войводата“ и Именник на войводите и байрактарите, родени и подвизавали се в Сливенския край; на поредицата, свързана със славното текстилно минало на града – “Пътешествието на вълнената нишка“, „Вълнени приказки, изпредени и изтъкани от бабата на баба ми“, книжки за оцветяване на шевици и килими, „Вкусно пътешествие из сливенския край“ /сборници с автентични рецепти/, „Обредните хлябове от Сливенско“/ над 240 рисунки на украса на обредни хлябове от Сливенско/.

Нейни платна са посветени на “Хубостта на делника“/подцикъл “Забраждането на българката“ – 36 портрета от различни етнографски области/ и „Величието на празника“ /представени са всички календарни празници на българите/, хубостта на българката, Старопланински легенди и др. Организатор е на кампании сред деца от предучилищна възраст и начален курс на обучение за оцветяване на носии, тъкане, предене, запознаване с местни легенди, творчески и образователни игри, както и на майсторилници за възрастни, свързани с тъкане, рисуване, багрене и кулинарстване и много други.

Guard of Traditions – Пазител на Традициите

Вашият коментар

*