Мая Иванова: Въпреки коронакризата крепост „Туида“ продължава да се радва на много посетители и изключителна публика

„Туризъм“ и „Култура“ бяха най-засегнатите сектори по време на епидемията от коронавирус в страната. Това зави  ръководителката на късноантичната и средновековна крепост „Туида“ в Сливен – Мая Иванова.

„Въпреки затрудненията ние бяхме едни от първите, които отвориха врати след периода със строгите противоепидемични мерки. Отворихме на 6 май, като бързата адаптация ни помогна да въведем режим на работа, за да можем отново да приемаме посетители в туристическия обект. Оттогава екипът на крепост „Туида“ не е преустановявал дейността си. Отново започнахме да предлагаме услугите си като беседи, стрелба с лък, демонстрации, разбира се при спазване на противоепидемичните мерки.“

От думите на Мая Иванова стана ясно, че има увеличение на сценичните прояви в обекта.

Припомняме, че през откритата сцена на крепост Туида“ в Сливен са минавали известни имена като Джо Лин Търнър, Красимир Аврамов, Янка Рупкина, Теодосий Спасов.

„Тази година, поради невъзможността представленията да се играят на закрита сцена във връзка с противоепидемичните мерки, много от тях се случиха тук, на крепостта. Искам да благодаря на сливенската публика, която подкрепи всички прояви в обекта. Абсолютно всички представления, с изключение на едно, което не се осъществи заради известния ни сливенски вятър, се случват на запълнен капацитет“, каза още ръководителката на „Туида“.

Заради епидемията липсват групови посещения, обясни още тя, но за сметка на това се наблюдава засилен поток на индивидуалните. Крепост „Туида“ продължава да се радва, както на вниманието на гражданите на Сливен, така и на туристи от цяла България и чужбина. Чуждестранните граждани, които разглеждат туристическия обект с интерес, са предимно от Европа, Русия и САЩ.

„Провеждаме проучване сред посетителите с цел да разберем какво искат да разгледат от нашия град. Запознаваме ги с местата за настаняване. В сравнение с миналата година, когато повечето чужди посетители бяха само преминаващи от тук, през тази година ни прави впечатление, че туристите се стремят да останат в Сливен поне за една нощувка.“, каза Мая Иванова.

През септември на откритата сцена на „Туида“ ще бъде предложена разнообразна програма от концерти и спектакли на сливенската публика. По-интересни заглавия в културния календар са авторският концерт-спектакъл на Виктор Калев „Грамофонът“, комедията „Направихте ме на луд“ със звездна плеяда от актьори, концертът на Графа „Ти грееш“ с Джуниър Бенд, постановката „Горката Франция“, концертите на АНПТ Сливен, спектакълът „Заложи на сигурно“ и смехотерапия с моноспектакъла на Кръстю Лафазанов „Пълнолудие отложен живот“.

На националните празници на 6 и 22 септември крепост „Туида“ ще бъде с вход свободен за посетители.

От „Туида“ подготвят интересна програма за „Европейските дни на наследството 2020“ на 19 и 20 септември. Съвместно с Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ ще предложат проект „Деца и родители творят“. Работилницата ще се проведе в къща-музей „Сливенски бит“, а дейността и ще бъде свързана с изработване на изделия от вълна. Тя е съобразена с темата на тазгодишните Европейски дни на наследството-„Образование и традиции в занаятите“.

Тъй като в медийното пространство непрекъснато вървят прогнози за влошаване на епидемичната обстановка следващите месеци, от туристическия обект също се готвят за тежка зима, стана ясно още от думите на Мая Иванова.

„Средновековният събор „Помни славата – Туида 2020“, който ежегодно се провежда през октомври и е посветен на празника на град Сливен – Димитровден, тази година няма да се състои. Форумът трябваше да бъде за шеста поредна година. Причината е усложнената епидемична обстановка и притеснителната неизвестност за това, какво точно предстои в страната съобразно Covid-19 следващите месеци”, съобщи още ръководителката на крепостта.

Текст и снимка на „Наблюдател.бг“

 

Вашият коментар

*