Бъдещи партньорски инициативи обсъдиха кметът Стефан Радев и кметът на Текирдаг

Реализацията на бъдещи съвместни проекти обсъдиха днес във видеоконферентна връзка кметът Стефан Радев и колегата му Кадир Албайрак – кмет на Голяма община Текирдаг.

Турският град е побратимен на Сливен от 1998 година и към момента има подписани редица двустранни договори между училища от двете общини.

„Надявам се да дадем тласък на нашите отношения в различни сфери и като градове, и между сдружения на тракийските общини в България и в Турция“, заяви кметът Стефан Радев. Той и колегата му Албайрак са и председатели на Управителните съвети съответно на Регионална асоциация на общини „Тракия“ в България и турското сдружение „Тракия“.

„Имаме амбицията да почерпим от вашия опит по проекти, които сме планирали за реализация. Смятам, че имаме голям потенциал в общото ни сътрудничество и като регион в Европа, и като общини. От нас зависи да намерим общ път и да използваме тези възможности за по-комфортните среда и начин на живот за хората тук и при вас“, посочи още кметът Радев.

От своя страна градоначалникът на Текирдаг също заяви пълна готовност и желание за участие в международни проекти, свързани с развитието на региона и трансграничното партньорство на двете местни власти. В разговора той сподели и добрите си впечатления от Сливен при свое гостуване преди повече от 15 години с тогавашния кмет на Текирдаг Осман Табак.

„Ще се радвам да посетя вашия град след толкова години и като кмет“, заяви Кадир Албайрак в отговор на отправената от сливенския градоначалник покана за гостуване в града под Сините камъни.

В онлайн дискусията участваха още изпълнителните директори на РАО „Тракия“ от българска страна проф. Иван Върляков и Огюн Кюрюмоолу от турска.

Сред акцентите в разговора попаднаха и европейската зелена сделка, реализираните средства и инвестиции по проекти, както и бъдещите планове и дългосрочни цели на двете общини.

В заключение двамата кметове си пожелаха здраве и успехи в предприетите начинания. Те поеха ангажимент да се срещнат лично след като отмине пандемията от коронавируса.

Вашият коментар

*