Фигури на бележити българи ще посрещат гостите на туристически обекти в Сливен

Фигури на бележити българи ще посрещат гостите на туристически обекти в Сливен. Това каза в интервю за БТА Стоян Марков, заместник-кмет по икономическо развитие в община Сливен.

Атракцията е част от амбициозен проект за развитие на туризма на стойност близо 8 милиона лева, който беше одобрен през миналата година.

Хаджи Димитър и Добри Чинтулов ще бъдат домакини на родните си къщи, които сега са музеи със статут на обекти от национално значение, Добри Желязков – Фабрикаджията ще бъде на входа на Първата българска текстилна фабрика, в която се намират фондовете на Регионалния исторически музей. Модел за образа му ще бъде портрет в кметския кабинет.

Около двайсет манекена ще играят ролята на затворниците в подземието на Фабриката, която от 1910 година до 1960 година е била функциониращ затвор. Те ще бъдат експонирани в карцера на т.нар. Стария затвор в Сливен. Манекени ще показват и народни носии и старо градско облекло в експозицията на къщата на Сливенския бит.
Фигурите ще представляват манекени, като за изготвянето на образите и облеклото ще помогнат ученици от Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ в Сливен.

По проекта три къщи-музеи в града – на Хаджи Димитър, на Сливенския бит и на Добри Чинтулов ще бъдат реставрирани, ще бъде извършена консервация, като ремонт там не е бил правен повече от 30 години. Ще бъдат оформени пространствата около къщите с подобна на някогашния калдъръм настилка, а между двете къщи на Сливенския бит и Добри Чинтулов ще бъде прокаран „комшулук“ – коридор, който ги свързва, като целта е създаване на туристически маршрути. Двете къщи-музеи и сградата на Първата текстилна фабрика се намират в един район на града и желанието на служителите в музеите и общинската администрация е да ги обединят в своеобразен туристически пакет за посещения.

В къщата-музей на Добри Чинтулов ще бъде изградена лятна сцена с близо сто места, където да се провеждат събития на открито. В повечето обекти ще бъдат оформени кътове за работа с деца, творчески ателиета и арт работилници. В сградата на Първата текстилна фабрика, в която има много пространство, ще бъде направен асансьор, ще има помещения за незрящи, реставрационно ателие, няколко експозиционни зали и др.

В проекта е включен и все по-посещаваният туристически обект крепост Туида, където ще бъде обновено осветлението, определени артефакти, ще бъдат изградени две нови сцени за събития на открито. Така ще има възможност близо 2000 души да бъдат зрители на концерти, представления и други събития на открито, на една от сцените ще има покривно пространство. Ще бъде създадена енотека, където ще бъдат представени вина от региона, ще бъде обновена съществуващата Къща на виното на крепостта.

По проекта до края на годината ще започне и ремонт на лифта за Карандила, който не е бил основно ремонтиран от изграждането си преди 47 години. Ще бъдат подменени двигателите, въжетата, ще има повече седалки с възможност за качване на велосипеди. Стълбовете ще бъдат рехабилитирани, като всеки от тях ще бъде осветен, а при национални празници ще светят с цветовете на националния флаг. Основен ремонт ще има и на станциите, като на Долната лифтена станция ще има зала за събития и семинари. Общината планира там да се дават и под наем велосипеди. Въжената линия е едно от най-бързите средства за придвижване до Карандила, като същевременно е истинска атракция, защото туристите могат да се насладят на разходка отвисоко с изглед към Сините камъни и подножието, в което е разположен градът.

Интегрираният проект за развитие на туризма се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“, като близо 5 милиона лева са безвъзмездно от ОП „Региони в растеж“ и останалите 3 милиона – чрез заем от Фонда на фондовете.

 

 

Вашият коментар

*