В СЛИВЕН БЕШЕ ОТКРИТ 24-ИЯТ НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА

С концерт днес в Сливен бе открит 24-ият Национален фестивал на детската книга.

Той е единственият форум в България, изцяло фокусиран върху детската книга и предизвикателствата, свързани с нейното издаване, разпространение и четене.

Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев, който даде официалния старт на поредното издание. Той поздрави и благодари на всички, които са се включили в мащабната подготовка и организация на фестивала. „За поредна година Сливен се превръща в столица на детската книга за радост на най-малките читатели. Убеден съм, че книгата трябва да е неделим спътник в развитието на всяко дете, но и на нас през целия ни живот. Те не само ще ви дават знания, но и емоции, ще подхранват вашето въображение, ще събуждат любознателността ви, ще ви карат да мечтаете. Затова всяка книга е богатство, малко съкровище, което ни прави по-щастливи“, заяви кметът Радев в препълненото фоайе на Драматичен театър „Стефан Киров“.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени много и разнообразни прояви: премиери на най-новите книги, литературен маратон с писатели-гости, представяне на издателств, художествени изложби, театрални представления, концерти, танцов маратон, карнавално шествие и др. Всички прояви, включени в тридневната програма, са безплатни за посетителите. За децата – участници в различните прояви, са осигурени много сувенири и книги. Националният фестивал на детската книга се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен, в партньорство с Министерството на културата, Община – Сливен, Областна администрация – Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства и др.

Той ще продължи до 13 май 2022 г., като тази година ще премине под патронажа на Министерството на културата.

Вашият коментар

*