Новини - Сливен
Двудневен регионален форум по дентална медицина се проведе в Сливен на 1 и 2 април 2016 година, организиран от Регионалната колегия на Българския зъболекарския съюз /БЗС/. В него участваха над 150 лекари, които практикуват в Сливен, Нова Загора и Котел.
Кметът Стефан Радев поздрави гостите и участниците в събитието, което се откри тази сутрин в конферентната зала на хотелски комплекс „Национал”. По думите му проявата е от изключителна важност за поддържане и повишаване на професионални умения, за обмяна на опит и добри практики. „Смея да твърдя, че лекарите по дентална медицина в България и Сливен са на ниво, което не отстъпва на лекарите в Европа и света. Благодарности за това, което сте постигнали с организирането на този форум и за това, което правите всеки ден с професионалните си грижи за сливенските граждани. Тук е мястото, където се поставят интересите и на пациентите, и на специалистите”, посочи в словото си кметът на Сливен.
Радев изтъкна, че събитието се провежда на едно място, наситено с много дух и много история. Тук е била сградата на първата фабрика на Балканския полуостров, люлка на предприемачеството в България. „Надявам се духът на това място да Ви зареди с повече настроение и вдъхнови за повече успехи. Пожелавам Ви успешна работа и догодина да Ви посрещнем пак.”
Гости бяха председателят на Общинския съвет Димитър Митев, д-р Иван Данчев, общински съветник и председател на Контролната комисия на Регионалната колегия на зъболекарския съюз, д-р Борислав Миланов, председател на Управителния съвет на БЗС, проф. Андон Филчев и доц. Цветан Тончев – декани на факултетите по дентална медицина в София и във Варна, зъболекари и студенти от София, Пловдив, Ямбол, Стара Загора и др. градове.
Форумът е акредитиран по програмата за продължаващо медицинско обучение на лекарите по дентална медицина. Всички участници в него получиха сертификат със съответен кредит от задължителните часове за обучение на медиците.
„Хората се срещат за повишаване на следдипломната си квалификация, но и за обмяна на опит, контакти и сплотяване на колегията. Вчера заседаваха двете комисии за следдипломна квалификация и Комисията по етика към БЗС, имаше практични занимания. Нашата професия изисква постоянно обучение. Надявам се проявата да прерасне в национална”, сподели д-р Иван Данчев.
Съпътстваща програма бе изложение с участието на 13 фирми за медицинска апаратура и медикаменти. Българската марка за дентални грижи „Астера” представи продукти, необходими за професионалната грижа и медицинска профилактика срещу възпалени венци, гингивит и парадонтит.