Новини - Сливен
 
Първи Младежки фестивал за театър „Сливенски вятър” ще се проведе от 12 до 22 април в Сливен. В програмата са включени 8 спектакъла на театрални трупи към сливенски гимназии, както и спектакъл на театралната трупа към читалище „Пробуда” в село Глушник.
Освен професионално жури, и младежко жури ще оценява спектаклите. Това се случва за първи път в Сливен, а идеята е младите хора да бъдат съпричастни към театралното изкуство и таланта на своите връстници. В журито са включени представители на ГПЗЕ „Захарий Стоянов”, ПМГ „Добри Чинтулов”, ПГХТ „Акад. Неделчо Неделчев” и ХГ „Дамян Дамянов”. Младите хора ще избират любими актьори и любим спектакъл.
На 8 април младежкото жури проведе работна среща, на която бяха уточнени подробности по организацията на фестивала. Бе решено представители на журито и гост-актьори да участват в радиопредаване, и да поговорят за това какво е за тях театърът, как им въздейства той, защо е важно младите хора да се занимават с театрално изкуство и др.
По време на работната среща бе представена и подготвената в социалната мрежа Фейсбук страница, посветена на фестивала. На страницата „Младежки фестивал за театър „Сливенски вятър” вече е публикувана информация за част от спектаклите, включени в програмата. Там младите хора и зрителите ще могат да коментират всяка постановка.
Младежите обсъдиха и начина и местата за разпространяване на билетите за фестивала, изработването на брошури с информация и снимки за всеки спектакъл, сценария за Гала-вечерта на наградите и др.
На 11 април от 19 ч. от Стария бряст беше дадено начало на карнавално шествие на актьорите-участници във фестивала, облечени в сценично облекло, съответстващо на ролята в изявата на тяхната трупа. Младите актьори преминаха по главната улица, до площадката пред HTC и обратно край Галерия Сирак Скитник, през площад”Х.Димитър”- пред Община Сливен, и завърши при Стария бряст.
Официалното откриване на фестивала е на 12 април от 16 ч. в Зала Зора с премиера на спектакъла „Нашенци” по Чудомир на театрална трупа при Арт Център Седем, с ръководител Вяра Начева.
Младежкия фестивал за театър „Сливенски вятър” се осъществява с подкрепата на фондация „Обществен дарителски фонд Сливен”, Община Сливен, Фондация „Работилница за граждански инициативи”, и  Фондация Чарлз Стюарт Мот.

ЗАПОВЯДАЙТЕ,
ОЧАКВАМЕ ВИ.
ЕКИП ОДФ СЛИВЕН