Новини - Сливен
Гала-вечер на наградите на първия Младежки фестивал за театър „Сливенски вятър” се проведе вечерта на 22 април в зала „Зора”. Фестивалът се състоя от 11 до 21 април. Той бе осъществен с подкрепата на фондация „Обществен дарителски фонд Сливен”, Община Сливен, Фондация „Работилница за граждански инициативи”, и Фондация Чарлз Стюарт Мот.
В младежкия фестивал участваха 7 спектакъла, които бяха поставени на сцената на зала „Зора”, Арт-център „Седем” и Хаджиданчови къщи. Публиката се наслади на постановките: „Нашенци” по Чудомир на театрална трупа при Арт.център „Седем” с ръководител Вяра Начева; „Шибил” по Йордан Йовков на театрална трупа при Арт-център „Седем” с ръководител Вяра Начева; „Боряна” по Йордан Йовков на театрална трупа при НЧ „Пробуда 1935”, с. Глушник с ръководител Даниел Влахов; „Летопис на позорището. Многострадалната Геновева” на театрална трупа при Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” в ръководител Димитър Марков; „Спящата красавица” на театрална трупа при НЧ „Зора” с ръководител Ивайло Гандев; „Любов, сънища, думи и други изображения на смъртта” на театрална трупа при Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” с ръководител Димитър Марков; „Има един народ” на театър „Класика” при ГПЗЕ „Захарий Стоянов” с ръководител Соня Келеведжиева.
Постановките бяха оценявани от професионално жури с председател Кателей Кателеев от Държавен куклен театър-Сливен, и членове Владимир Белов – кинорежисьор, и Николина Янчева от Драматичен театър „Стефан Киров”. Младежко жури, в което имаше представители на сливенските училища, също оценява постановките.
По време на гала-вечерта бяха връчени наградите на отличените от професионалното и младежкото жури. За доброто настроение на публиката се погрижиха възпитаници на Училището по китара с ръководител Найден Дойнов.
 
Ето кои са наградените на първия Младежки фестивал за театър „Сливенски вятър”:

Първа възрастова група:

Женска роля:
Поощрителна награда на журито: Златина Димитрова за ролята на фея в спектакъла "Спящата красавица" на театрална трупа при Народно читалище "Зора 1860" с ръководител Ивайло Гандев;
Втора награда: Доника Николова за ролята на Клотилда в спектакъла "Спящата красавица" на театрална трупа при Народно читалище "Зора 1860" с ръководител Ивайло Гандев;
Първа награда: Ева Джевизова за ролята й в спектакъла "Шибил" по Йордан Йовков на ТТ при "Арт център 7" с ръководител Вяра Начева.

Мъжка роля:
Втора награда: Кристиян Сяров и Александър Йовчев за ролите им в спектакъла "Спящата красавица" на театрална трупа при Народно читалище "Зора 1860" с ръководител Ивайло Гандев;
Първа награда: Виктор-Синан Бъчваров за ролята му на Станчо барабанчика в спектакъла "Нашенци" на ТТ при "Арт център 7" с ръководител Вяра Начева; и Самуил-Петко Махнев за ролята на Йочков в спектакъла "Нашенци" на ТТ при "Арт център 7" с ръководител Вяра Начева.

Втора възрастова група:

Женска роля:
Втора награда: Мартина Георгиева за ролята на кака Сийка в спектакъла "Нашенци" на ТТ при "Арт център 7" с ръководител Вяра Начева, и Василена Маринова за ролята на майката в спектакъла "Шибил" по Йордан Йовков на ТТ при "Арт център 7" с ръководител Вяра Начева;
Първа награда: Ивета Стоянова за ролята на г-ца Величкова в спектакъла "Летопис на позорището "Многострадална Геновева", 1876" на ТТ при Хуманитарна гимназия "Дамян Дамянов" с ръководител Димитър Марков и ролята на Марта в в спектакъла "Любов, сънища, думи и други изображения на смъртта" на младежка театрална трупа при "Арт център 7" с постановчик Калина Митева, и Радина Бомбова за ролята на г-ца Б. Славчова в спектакъла "Летопис на позорището "Многострадална Геновева", 1876" на ТТ при Хуманитарна гимназия "Дамян Дамянов" с ръководител Димитър Марков.

Мъжка роля:
Специална награда на журито: Димитър Йорданов за ролята на Гугуша в спектакъла "Нашенци" на ТТ при "Арт център 7" с ръководител Вяра Начева, и Атанас Господинов за ролята на Филип в спектакъла "Любов, сънища, думи и други изображения на смъртта" на младежка театрална трупа при "Арт център 7" с постановчик Калина Митева;
Втора награда: Атанас Котов за ролята на Исмаил бей в спектакъла "Има един народ" на театър "Класика" при ГПЗЕ "Захарий Стоянов" с ръководител Соня Келеведжиева;
Първа награда: Димитър Сивов за ролята на учителя Бойчев в спектакъла "Летопис на позорището "Многострадална Геновева", 1876" на ТТ при Хуманитарна гимназия "Дамян Дамянов" с ръководител Димитър Марков.

Награда за актьорски ансамбъл:
Награда на УС при ОДФ: младежка театрална трупа при "Арт център 7" с постановчик Калина Митева;
Поощрителна награда на журито: ТТ при НЧ "Просвета 1935", с. Глушник с ръководител Даниел Влахов;
Награда за най-добра трупа: ТТ при "Арт център 7" с ръководител Вяра Начева.
Първа възрастова група:
"Спящата красавица" - театрална трупа при Народно читалище "Зора 1860" с ръководител Ивайло Гандев.
Втора възрастова група:
"Летопис на позорището "Многострадална Геновева", 1876" - ТТ при Хуманитарна гимназия "Дамян Дамянов" с ръководител Димитър Марков.

Младежкото жури присъди три награди. Наградата за любима актриса на младежкото жури получи Сияна Начева от театралната трупа при Арт-център „Седем” с ръководител Вяра Начева, а наградата за любим актьор отиде при Борис Реджев от театър „Класика” при ГПЗЕ „Захарий Стоянов” с ръководител Соня Келеведжиева. Наградата на младежкото жури за любим спектакъл получи постановката „Има един народ” на театър „Класика” с ръководител Соня Келеведжиева.
Ръководителите на театрални трупи Вяра Начева, Соня Келеведжиева, Димитър Марков и Ивайло Гандев получиха картини, връчени им от председателя на Обществен дарителски фонд-Сливен Дора Куршумова. Картина получи и ръководителят на Училището по китара Найден Дойнов.
Първият Младежки фестивал за театър „Сливенски вятър” приключи. По време на фестивалните дни младите таланти доказаха, че Сливен винаги е бил град на театъра. Доказаха, че театърът е екипна работа, която изисква не само вдъхновение, но и много труд.

 
Снимки от събитието: