Новини - Сливен

 

9 май – Денят на Европа, е посветен на мира и единството на Европа. Свързан е с  датата, на която френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа.

На 9 май 1950 г. той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. "Декларацията на Шуман" е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира Шуман, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си. Този ден поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Предложението на Шуман остава в историята и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа.

„Европа няма да се създаде отведнъж, нито само с един единствен план. Тя ще бъде изградена само с помощта на конкретни стъпки, създаващи преди всичко една действителна солидарност. Обединението на европейските нации изисква вековното противопоставяне между Франция и Германия да бъде прекратено. Предприетите действия трябва да се отнасят на първо място до Франция и Германия.”

Главната цел на създаването на подобно споразумение за въглищата и стоманата е следната – след като се създаде общо производство на суровини от въглища и стомана , а тези суровини най – вече се използват за производството на военна техника / оръжия, кораби , танкове и т.н./. По този начин е немислимо създаването на бъдещ конфликт между държавите ,които ще подпишат споразумението. На 3 юни  Белгия, Нидерландия, Люксембург, Франция , Германия и Италия ( страните основателки)  подписват Декларацията “Шуман”, а през април 1951 година шестте страни подписват договора , който учредява първата Европейска общоност – ЕОВС ( Европейска общност за въглища и стомана).

През 1985 г. в Милано, по време на свое заседание, ръководителите на страните от Европейския съюз решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. Датата става символ на Обединена Европа, заедно със синьото знаме със златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен по текст на Фридрих Шилер и единната валута (еврото).

Денят на Европа е обявен в България Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г.

Символи на Европейския съюз

 

Европейското знаме

Европейското знаме символизира както Европейския съюз, така и идентичността и единството на Европа в по-широк смисъл.

На него е изобразен кръг от 12 златни звезди на син фон. Звездите символизират идеалите за единство, солидарност и хармония между народите в Европа.

Броят на звездите няма нищо общо с броя на държавите членки, въпреки че кръгът е символ на единството.

Историята на знамето започва през 1955 г. Съветът на Европа , който защитава човешките права и подпомага европейската култура, приема настоящия дизайн за собствена употреба. През следващите години Съветът на Европа насърчава нововъзникващите европейски институции да приемат същото знаме.

През 1983 г. Европейският парламент решава, че знамето на Общностите трябва да бъде знамето, използвано от Съвета на Европа. През 1985 г. то е прието от всички лидери на ЕС като официална емблема на Европейските общности, които по-късно ще се превърнат в Европейски съюз. 

 

Европейският химн

Мелодията, която символизира ЕС, е от Деветата симфония, композирана през 1823 г. от Лудвиг Ван Бетовен, когато той написва музиката към „Одата на радостта“ — лирическите стихове на Фридрих фон Шилер от 1785 г.

Химнът символизира не само Европейския съюз, но също и Европа в по-широк смисъл. Поемата „Ода на радостта“ изразява идеалистичната представа на Шилер за братство между всички хора — представа, която Бетовен споделя.

През 1972 г. Съветът на Европа приема мелодията на Бетовен „Ода на радостта“ за свой химн. През 1985 г. тя е приета от лидерите на ЕС за официалния химн на Европейския съюз. Химнът няма думи, а само музика. На универсалния език на музиката, този химн изразява европейските идеали за свобода, мир и солидарност.

Европейският химн няма за цел да замени националните химни на държавите от ЕС, а по-скоро да възхвалява ценностите, които те споделят. Химнът се изпълнява на официални церемонии с участието на Европейския съюз и по принцип на всякакви прояви от европейски характер.

 

Чуйте европейския химн(5 MB) (02:07)

 

Мото

Мотото на ЕС „Обединени в многообразието“ се използва от 2000 г.

То изразява идеята, че европейците са се обединили в съюз, за да работят за мир и просперитет, като в същото време се обогатяват духовно от множеството различни култури, традиции и езици на континента.

Можем да видим тук плакати с това мото на различните официални езици в ЕС.

Мотото на всички официални езици в ЕС

·     английски : United in diversity

·     български : Обединени в многообразието

·     гръцки : Ενωμένοι στην πολυμορφία

·     датски : Forenet i mangfoldighed

·     естонски : Ühinenud mitmekesisuses

·     ирландски : Ní ceart go cur le chéile

·     испански : Unida en la diversidad

·     италиански : Unita nella diversità

·     латвийски : Vienota dažādībā

·     литовски : Suvienijusi įvairovę

·     малтийски : Magħquda fid-diversità

·     немски : In Vielfalt geeint

·     нидерландски : In verscheidenheid verenigd

·     полски : Zjednoczona w różnorodności

·     португалски : Unida na diversidade

·     румънски : Uniţi în diversitate

·     словашки : Zjednotení v rozmanitosti

·     словенски : Združena v raznolikosti

·     унгарски : Egység a sokféleségben

·     фински : Moninaisuudessaan yhtenäinen

·     френски : Unie dans la diversité

·     хърватски : Ujedinjeni u različitosti

·     чешки : Jednotná v rozmanitosti

·     шведски : Förenade i mångfalden

 

Денят на Европа в Сливен 2016 г.

Денят на Европа се отбелязва ежегодно с редица инициативи в Европа и у нас.

Информационен център Европа Директно Сливен е подготвил програма за отбелязване на 9 май – Деня на Европа:

 

3 май 2016 г. /вторник/:

  • 10 – 11 ч. Европейски урок в 9 ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” – Сливен;

4 май 2016 г. /сряда/:

  • 13 ч. – 16 ч. - Ученическа викторина и спортен празник в ОУ „Христо Ботев” – с.Самуилово;

5 май 2016 г. /четвъртък/:

  • 10 – 13 ч. – Информационен щанд „Европейският съюз близо до Вас” – Котел;

8 май 2016 г. /неделя/:

  • 10 – 13 ч. - Ученическа викторина и спортен празник в НЧ „Просвета” – с.Мечкарево;

9 май 2016 г. /понеделник/:

  • 10 – 13 ч. – Изложба на ръчно изработени предмети от читалища. Място: Информационен център „Европа Директно” – Сливен, ул. „Славянска” 3, ет.4

Партньор: Сдружение „Читалища” – Сливен

  • 13:30 ч. – Ученическа викторина с ученици от 5 клас ОУ „Д-р Иван Селимински”. Място: Информационен център „Европа Директно” - Сливен
  • 17 – 20 ч. – Информационен щанд „Европейският съюз близо до Вас” пред ДНА-Сливен
  • 19 ч. – „Приказка за Европа” – театрално представление, голяма зала на ДНА-Сливен

Партньор: Арт-център „Седем”


 

Проект на Фондация "Европейски младежки инициативи" съфинансиран от Европейския съюз. Цялата отговорност за съдържанието на материалите е наEuropeDirectСливен. При никакви обстоятелства съдържанието в настоящата  публикация  не трябва да се приема за позиция на Европейския съюз.

 


Информационен център EuropeDirect - Сливене част от информационната мрежа Europe Direct и се поддържа от Фондация Европейски младежки инициативи, с финансовата подкрепа на Европейския съюз. Той покрива територията на Сливенска област, включваща общините Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица.

EuropeDirect е информационен център, който помага на гражданите да намерят отговорите на своите въпроси за Европейския съюз. Центърът предлага всякакъв вид информация, свързана с Европейския съюз, включително за това какви са Вашите права и възможности като гражданин на Европейския съюз и как да ги използвате. Центърът може да предложи отговори на общи въпроси, а така също ако имате съвсем конкретен и специфичен въпрос може да Ви насочи към най-добрия източник на информация и консултации на европейско, национално, регионално и местно ниво.

За общи въпроси относно ЕС, можете да се свържете с Центърът за връзка Europe Directили да се обадите на безплатната телефонна линия от всяка точка на Европа 00 800 67 89 10 11.

Помощ и съвети за Вашия живот, работа и пътувания в ЕС. «Вашата Европа» Ви помага да научите за правата си и да намерите практически съвети, когато пътувате из ЕС:

http://europa.eu/youreurope/citizens/index_bg.htm

 


Европа Директно – Сливен

Ул. Славянска, № 3, ет. 4; Работно време – всеки делничен ден от 9 до 16 ч.; Тел. 044 622 141

e-mail:  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. www.europedirect-sliven.eu

последвайте ни във Facebook: https://www.facebook.com/europe.directsliven

и Twitter: https://twitter.com/EDCSliven