Новини - Сливен
Обществена дискусия на тема „Чудесата на Сливен - нови възможности за развитие на културно-исторически туризъм в региона” ще се състои на 14 октомври, петък, от 14 часа в зала 105 в Община Сливен.
Събитието се организира от вестник „Стандарт”, със съдействието на Община Сливен, в рамките на Националната кампания „Чудесата на България 2016”. Целта му е популяризиране на културно-историческото наследство в България, развитие на културно-историческия туризъм, подпомагане на музейното дело и манастирите в България.
Акцент във форума ще е превръщането на сградата на първата текстилна фабрика в България – фабриката на Добри Желязков, в исторически музей с акцент на експозициите върху Възраждането и историята на хайдушкото движение в България, превръщането на сградата на Сливенските минерални бани в туристическа атракция, развитието на маршрутите, свързани с крепост Туида, изграждането на нов туристически маршрут между Сливен, Котел и Жеравна за популяризиране на старите български занаяти.
Специално внимание по време на дискусията ще бъде отделено на развитието на професионалното образование в Сливен и особено възможността за подготовка на кадри, свързани с туризма.
Участие в дискусията са потвърдили Десислава Танева, министър на земеделието и храните, доц. д-р Бони Петрунова, заместник-министър на културата, Диян Стаматов, заместник-министър на образованието, който ще отговаря на въпроси, свързани специално с възможностите за развитие на професионалното образование в Сливен. Поканени са областният управител на област Сливен Татяна Петкова, кметовете на Котел – Коста Каранашев и на Жеравна – Галя Недева, народни представители, представители на туристическата индустрия, бизнес организации, историци, археолози, директори на музеи.