Новини - Сливен
Заместник-кметът Стоян Марков откри втория средновековен събор "Помни славата!" на античната и средновековна крепост „Туида”. Община Сливен, екипът на крепост "Туида" и Сдружение клуб за средновековни военни изкуства "Ратина" организират на 22 и 23 октомври събора, по повод празника на Сливен - Димитровден.
Стотици граждани и гости на града присъстваха на церемонията по откриването, сред които директорът на Регионалния исторически музей в Сливен Николай Сираков и Мери Радева - археолог, допринесла за разкриването и възстановяването на античната крепост край Сливен през 80 години на 20 век.
Кметът и организаторите получиха поздравителен адрес от министъра на туризма Николина Ангелкова „Иновативният Ви подход за припомняне на славното ни минало чрез възстановка на бита, културата и военното дело е отлична възможност за туристите да разгледат района на тази атрактивна туристическа дестинация”, казва министър Ангелакова. По думите й Министерството на туризма ще продължи да подкрепя всяка инициатива, която утвърждава положителния образ на региона като интересен туристически маршрут. 
Стоян Марков поздрави участниците и гостите от името на кмета Стефан Радев. „За мен е радост да се убедя, че крепостта приема гости от други градове и страни, туристи и граждани на Сливен. Нека организаторите да продължават да поддържат живи нашите традиции и история”, каза Марков.
През двата фестивални дни, на територията на крепостта се представят бит, култура и военно дело от периода на Първо и Второ българско царство. За първи път в Сливен има възможност да се наблюдават нережисирани фул-контакт битки между тежко бронирани български богатири и западни рицари, безмилостни монголски воини и свирепи викинги. 
Участие вземат клубове за исторически възстановки, реконструктори и занаятчии от Сливен, Варна, Пазарджик, София, Бургас, Пловдив, Мъглиж, Шумен, Асеновград, Силистра, Добрич, Карнобат, както и чуждестранни гости от Република Сърбия.