Новини - Сливен
Кметът на Сливен Стефан Радев посрещна в кабинета си посланика на Япония у нас Негово превъзходителство Шиничи Яманака. Той беше придружаван от съпругата си Юко Яманака и Мивако Кибаяши, културен аташе в посолството на Япония.
Посланик Яманака е в Сливен по повод откриването на фотоизложбата „ARIGATO JAPAN” в Художествена галерия „Димитър Добрович”. Събитието е част от Дните на японската култура в България.
По време на разговорите бяха дискутирани възможностите за културен обмен и сътрудничеството между двете страни. Беше отчетено доброто партньорство между Сливен и Япония, благодарение на японското предприятие „Язаки”, което е било причината в града да бъде организирано културно събитие по случай Дните на японската култура в страната ни.
„В Сливен японската компания имаше желание да се проведе културно събитие. Решихме в рамките на Дните на японската култура да организираме изложба в града”, каза посланик Яманака, който посещава Сливен за първи път.
Пред журналисти той отчете срещата си с кмета Стефан Радев, заместник – кмета Пепа Чиликова и директора на дирекция „Образование, култура и връзки с обществеността” Милена Чолакова като ползотворна. Посланикът сподели, че тя е преминала много приятно и изрази надежда, че в Сливен ще бъдат организирани още мероприятия, свързани с японската култура.
Кметът Стефан Радев сподели пред своя гост, че е уверен в осъществяването на още по-успешни бъдещи партньорства между двете страни. Според него обмяната на опит в сферата на културата и образованието помага за опознаването на традициите между двата народа.
Шиничи Яманака е извънреден и пълномощен посланик на Япония в България от 2016 година. Работил е в Министерството на образованието, културата, спорта, науката и технологиите.