Приказка за Франция в „Европа Директно Сливен”

Започнаха летните занимания „Приказно лято 2017”, организирани от информационен център „Европа Директно – Сливен” и фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”.

В тях участват деца на възраст 1-4 клас. Всеки вторник в европейския информационен център се провеждат тематични занимания на чаша чай.

Днешното занимание беше посветено на Франция. Децата научиха важни неща за държавата, нейното население, столицата Париж и най-големите й забележителности. Направиха виртуална разходка из залите на Лувъра, Версай и неговите красиви градини, Айфеловата кула, Нотр Дам, Триумфалната арка, базиликата Сакре кьор, квартала Монмартр и др. Научиха любопитни подробности за емблематични за Франция храни и напитки като кроасани, френски сирена, рататуй, шампанско и др. Запознаха се с живота на император Наполеон Бонапарт и мускетарите, научиха защо галският петел е неофициален символ на Франция, коя голяма река разполовява Париж. Поговориха и за най-известния френски автор на детски приказки Шарл Перо. Две от децата споделиха пред останалите личните си впечатления от посещението си в столицата на Франция Париж.

По време на заниманието малчуганите участваха в интересна викторина. Всяко дете трябваше да си изтегли думичка, посветена на Франция, и да обясни със свои думи какво означава тя. В друга игра, този път с по 4 думи, пак свързани с Франция и нейната история, децата трябваше да съставят изречения. В специални цветни книжки пък попълниха правилно буквите, нужни за изписването на столицата на Франция. Отделиха време и на картата на Европа, намираха най-известните френски градове и научиха кои са съседните държави на Франция.

След края на сериозните занимания, за малките палавници имаше приятна изненада – лека закуска с френски кроасани и плодов чай, както и интересен френски анимационен филм. Децата се снимаха и пред голяма фотография на Айфеловата кула, поставена в коридора на Информационен център „Европа Директно Сливен”.


Европа Директно Сливен
тел. (044) 622 141, (044) 411 832
E-mail: europedirectsliven@gmail.com; www.europedirect-sliven.eu


 

Съфинансирано от Европейския съюз

 


 

Посетете още: