Мащабно учение на НАТО на Ново село

Най-голямото многонационално учение в Черноморския регион „SABER GUARDIAN 2017“ (SG17) беше открито с официална церемония на 11 юли, на територията на съвместните българо-американски съоръжения на учебен полигон „Ново село“, съобщава на сайта си Министерство на отбраната.

В церемонията участваха заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, заместник-командващият на Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-майор Джон Гронски и заместник-директорите на „SABER GUARDIAN 2017“ от унгарска и румънска страна бригадни генерали Ласло Сабо и Петраче Тудорица.

„За България е изключителна привилегия да бъде сред страните-домакини на най-мащабното издание на учението“, каза в приветствието си вицеадмирал Ефтимов. Той подчерта, че броят на участващите страни и военнослужещи, както и обширната територия от Европа, на която се провежда „SG17“, говорят красноречиво за нарасналата необходимост от колективни усилия за гарантиране на сигурността и мира в Югоизточна Европа. Заместник-началникът на отбраната изказа благодарност от името на ръководството на Министерството на отбраната и на Българската армия към всички участващи нации за положените усилия и сериозната организация по време на всички фази на учението.

Заместник-командващият на Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-майор Джон Гронски постави акцент върху сформираната в учението многонационална дивизия, която по думите му притежава внушителни способности. Тя включва танкови, пехотни, инженерни, артилерийски, военновъздушни формирования и специални сили и ще осигури предислоцирането на личен състав, въоръжение и техника от България към Грузия през Черно море.

Относно посещението на военни наблюдатели от Руската федерация по линия на Виенския документ от 2011 г., което ще се осъществи на Учебен полигон „Ново село“ днес, генерал-майор Гронски заяви: „Ние се радваме, че ще има военни наблюдатели от Русия. Учението „SABER GUARDIAN 2017“ е с висока видимост. Когато става дума за прозрачност, трябва да подчертаем, че тя дава възможност за преодоляване на неразбирането за това, което се прави. Затова всяка държава трябва да следва този принцип при провеждането на своите учения.“

В заключение той подчерта, че България е изключително важен член на НАТО и партньор на САЩ. „Ние сме готови да застанем рамо до рамо за гарантиране на целостта, свободата и мира на Европа“, каза генерал-майор Гронски.

На официалната церемония присъстваха още командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, бригаден генерал Иван Ортомаров, заместник-директор на „SG17“, директорът на служба „Военна полиция“ бригаден генерал Борислав Сертов, както и висши военни представители от страните-домакини.

По-рано вицеадмирал Ефтимов и генерал-майор Гронски символично откриха с прерязване на лента 10 новоизградени обекта по проект на инженерния корпус на Сухопътните войски на САЩ. Новите съоръжения, сред които вертолетна площадка, авиационен оперативен център, кула за тренировъчни цели, както и пътища и мост над река Мараш, са финансирани от САЩ и възлизат на обща стойност 4.6 милиона долара. Вицеадмирал Ефтимов и генерал-майор Гронски бяха единодушни, че новите обекти ще допринесат за ползотворното сътрудничество между България и САЩ и ще създадат условия за по-добра съвместна подготовка.

„SABER GUARDIAN 2017“ е ежегодно международно учение, което през тази година се провежда в периода 11–20 юли под ръководството на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа, съвместно с Въоръжени сили на страните-домакини. България, Румъния и Унгария ще поделят домакинството на „SG17“, като интегрираните в него 18 учения ще бъдат проведени на територията на трите държави. Основни военни обекти на територията на нашата страна са учебните полигони „Ново село“, „Корен“, „Шабла“ и летище „Безмер“.

 


Посетете още: