Екип на Туида в честванията в Ахелой

Екипът на Крепост Туида и Клуб за средновековни военни изкуства „Ратина“- Сливен взеха участие в честванията по повод 1100 години от битката при река Ахелой. Сдружения и клубове за исторически възстановки в страната пресъздадоха битката между българската и ромейската войска в близост до бойното поле край град Ахелой, като демонстрираха въоръжение и снаряжение и бойни практики на войските от периода.

Историческата възстановка на Ахелойската битка се проведе на градския стадион, а след нея се състоя тържествено шествие и почетна стража до паметника на Цар Симеон І. В официалната церемония участва почетен караул от състава на Военноморските сили, бяха поднесени венци и цветя, проведе се и тържествена заря. Панихида за падналите воини в битката при Ахелой отслужи Сливенският митрополит Иоаникий. Слово произнесе президентът Румен Радев. Програмата завърши с празничен концерт.

През 917 г. при Ахелой войската на цар Симеон І нанася тежко поражение на византийската армия. В битката при река Ахелой е унищожена по-голямата част от византийската войска, участвала в похода срещу България. Битката при Ахелой на 20 август 917 г. е не само най-мащабното сражение през целия Х век, но за българите то е и най-съдбовното. След него българският владетел Симеон I Велики се сдобива с титлата „цар на българи и ромеи“ и страната ни се превръща в първостепенен военен фактор на Балканите.

Организатори на събитието бяха „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“ – град Варна, Община Поморие, Кметство град Ахелой.


Посетете още: