Европейчетата на Сливен

Те са връстници на влизането на България в европейското семейство.
Те са 10-годишни – усмихнати, палави, любопитни.
В продължение на два месеца, всеки вторник, децата посещаваха информационния център, където учиха важни неща за европейските страни: история, население, столици, най-големите им забележителности. Те правиха виртуални разходки из най-известните места на страната, научиха любопитни подробности относно кухнята, традициите, музиката, историята. Участваха в интересни викторини и решаваха ребуси с думички, харктерни за всяка от държавите.
В специални цветни книжки попълваха правилно буквите, нужни за изписването на столицата на държавата и оцветяваха нейния флаг.

След края на сериозните занимания децата пиеха чай и опитваха традиционни ястия за съответната страна: френски кроасани, английски бисквити, италианска пица, испанско гаспачо и паеля, гръцки дюнери-гирос, белгийски шоколад, холандски картофки.
Това са днешните деца – имат своите предпочитани европейски лакомства; били са в Лондон и Париж; любимите им герои са с чуждоземни имена; говорят английски и италиански; познават няколко валути; родителите им работят в страната, където са оценили знанията и уменията им…
Тревожат се за глобалното затопляне; ползват най-новите и модерни достижения на дигиталния свят; интересуват се от програмите и средствата, с които са ремонтирани училищата им…
Това е днешната реалност.
Харесва ли ни, или не, клатим скептично глави или не – това е действителността.
Дядовците ни са били възпитавани в патриотизма на „Аз съм българче!”
Ние бяхме пионери и трябваше да станем „строители” на социализма.


Расте ново поколение. Децата ни са „европейчета”.
Географията, историята, изкуството, актуалната политика пак са част от възпитанието на децата ни. Но те са много по-различни от нас – израстват бъдещи граждани на Европейския съюз.
Очакват ги колежите и университетите на Европа; културата, природата, кулинарните изкушения; офисите и корпорациите на стария континент.
Те могат да избират и го правят. Ние ги подкрепяме.
Децата ни са „европейчета”. В края на лятото заедно с Обществен дарителски фонд –Сливен изпратихме поредното пъстро и весело ято малки сливналии, обичащи България и граждани на Европа.


 


 

Информационен център „Европа Директно – Сливен“ е част от информационната мрежа Europe Direct и се поддържа от Фондация Европейски младежки инициативи, с финансовата подкрепа на Европейския съюз. Той покрива територията на Сливенска област, включваща общините Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица.
Мисията на центъра е да иформира гражданите на територията на Сливен и Сливенска област за Европейския съюз и да насърчава активното гражданско участие на местно и регионално ниво.
EuropeDirect е информационен център, който помага на гражданите да намерят отговорите на своите въпроси за Европейския съюз. Центърът предлага всякакъв вид информация, свързана с Европейския съюз, включително за това какви са Вашите права и възможности като гражданин на Европейския съюз и как да ги използвате. Центърът може да предложи отговори на общи въпроси, а така също ако имате съвсем конкретен и специфичен въпрос може да Ви насочи към най-добрия източник на информация и консултации на европейско, национално, регионално и местно ниво.
За общи въпроси относно ЕС, можете да се свържете също и с Центъра за връзка EuropeDirect или да се обадите на безплатната телефонна линия от всяка точка на Европа 00 800 67 89 10 11.
Помощ и съвети за Вашия живот, работа и пътувания в ЕС може да намерите в портала«Вашата Европа» – той Ви помага да научите за правата си и да намерите практически съвети, когато пътувате из ЕС: http://europa.eu/youreurope/citizens/index_bg.htm

Европа Директно – Сливен
Ул. Славянска, № 3, ет. 4;
Работно време – всеки делничен ден от 9 до 16 ч.; тел. 044 622 141
e-mail: europedirectsliven@gmail.com; www.europedirect-sliven.eu
последвайте ни във Facebook: https://www.facebook.com/europe.directsliven
и Twitter: https://twitter.com/EDCSliven


Проект на Фондация „Европейски младежки инициативи“, съфинансиран от Европейския съюз. Цялата отговорност за съдържанието на материалите е на Europe Direct Сливен. При никакви обстоятелства съдържанието в настоящата публикация не трябва да се приема за официална позиция на Европейския съюз.

 

 

 


Посетете още: