Сливен отбеляза Съединението

Церемония по издигане на националното знаме се състоя на площад „Хаджи Димитър“ в Сливен по повод 6 септември – Съединението на България. Сливенският митрополит Иоаникий и свещеници от Сливенска епархия отслужиха благодарствен молебен за здраве и добруване.

Кметът Стефан Радев подчерта в словото си, че датата 6 септември е една от най-бележитите в българската история.

„Има дати в летописа на нашия народ, които с годините стават все по-достойни за почит! Днес честваме една от тези дати, които са сред най-значимите в националната ни история –Съединението на България! Този акт е най-великото ни дело след Освобождението на България от чуждо иго. С него нашият народ доказа, че има и желанието, и волята, и готовността да кове собствената си съдба в свободна и обединена България!“, каза кметът и допълни, че днешните дни на свобода и демокрация не биха били възможни без подвига и саможертвата на нашите предци за свободна и независима България.

Церемонията приключи с ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци, след което се състоя празничен концерт на Ансамбъла за народни песни и танци – Сливен.

Цветя бяха поднесени от името на народния представител Десислава Танева. Сред гостите на тържественото отбелязване на Съединението на България бяха народните представители Таско Ерменков и Кольо Милев, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, областният управител Чавдар Божурски, ръководители на държавни институции, общински съветници и граждани.

Организатори на събитието са община Сливен, военно формирование 22220 и Сливенската света митрополия.


Посетете още: