Евробазар за деня на Европа в Сливен

За трета година, по повод Деня на Европа – 9 май, Информационен център „Европа Директно-Сливен“, съвместно с Община

Сливен, организираха Евробазар на сливенски фирми и организации. Тази година той е посветен и на Българското председателство на Съвета на ЕС и Европейската година на културното наследство и е под мотото „Европа за всеки”.

Евробазарът бе открит от кмета на община Сливен Стефан Радев. На откриването присъстваха и заместник-кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков.

Евробазар 2018 беше разположен около фонтана „Кълбото”. Всеки можеше да си купи от вкусната продукция на учениците от ПГХТ „Акад. Неделчо Неделчев”-Сливен; национални и европейски знамена в различни размери от Борислава Симеонова; гоблени и красиви вълнени изделия от щанда на НЧ „Отец Паисий 1936” и Клуб „Сръчници” на НЧ „Дружба 1993”; красиви ръчно изработени предмети от щанда на фондация „Инициатива съпричастност”, кожени изделия от майстора Живко Генков от с.Глушник; книги, ръчно изработени сувенири и картички от щанда на ОДФ-Сливен, и ръчно изработени бижута и сувенири от Дневен център за лица с увреждания”, Фондация „Милосърдие”.

За малките художници имаше арт-работилници за оцветяване на народни носии, а желаещите можеха сами да си направят картичка или звезда от рециклирана хартия на щанда на работилница „Грийн Хоби Дриймс”. Един от щандовете е предоставен на Детска ясла №3 за поредния благотворителния щанд, иницииран от родителите на децата. Кампанията събра 250 от нужните още 290 лв. за закупуването на нови детски съоръжения в двора на яслата.

На щанда на фото „Миналият век” посетителите можеха да си направят снимки в национални носии на пресъздадена битова стая от 19 в. Представителите на Късноантичната и средновековна крепост „Туида” демонстрираха средновековни облекла и оръжия на българските воини от древността.

С отделни щандове участваха  Областен информационен център-Сливен, Местна комисия за борба с трафика на хора, Клуб по конен спорт „Табора”, Младежки дом-Сливен, и Информационен център „Европа Директно Сливен”. Десетки граждани получиха от сътрудниците на тези организации полезни съвети и информационни материали, свързани с ЕС.

И в двата дни на Евробазара бяха наградени част от многобройните участници в кампанията „Да съхраним българските традиции и обичаи”, подета през януари от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” и Информационен център „Европа Директно Сливен” по повод Българското европредседателство. Стотици книжки за оцветяване с рисунки на народни носии бяха изпратени до българските училища в чужбина, децата от Сливен също се включиха в кампанията. Кампанията премина под егидата на българския еврокомисар Мария Габриел, с чиято помощ бяха отпечатани книжките за оцветяване.

Кметът Стефан Радев и ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев, който поднесе приветствие към сливенци за Деня на Европа във втория ден на базара, наградиха отличените малки художници от Детски градини „Мак” и „Божур” и второкласници от ОУ „Димитър Петров” и НУ „Васил Левски”.

Посетете още:

Вашият коментар

*