В Жеравна откриха изложба „Хаджийска премяна”

На 3 август 2018 г. в 17:00 ч. Дора Куршумова нагиздена с божигробска престилка и моминска жеравненска премяна откри самостоятелна изложба „Хаджийска премяна” в Художествена галерия „Христо Тодоров” – Жеравна.

Художничката посрещна гостите си както подобава с блага сливенска ракия. Експозицията включва 16 живописни платна, представящи хаджийската премяна, като акцент е поставен върху божигробските престилки, булата за огнища и др. На една от картините е изобразена известната котленска майсторка Уста Кера, която правела була за кандила. На откриването на изложбата Дора Куршумова разказа за

интереса си към хаджийската премяна.

Местния уредник на галерията в Жеравна Веселин Няголов поздрави Дора Куршумова за нейния нестихващ порив и желание да поддържа българските традиции и история чрез изкуството с нейните картини и книги.

 

В скоро време предстои издаването и на книга по темата на изложбата. На откриването на изложбата присъстваха граждани и гости на Жеравна, както и приятели на художничката.Изложбата ще остане в Художествена галерия „Христо Тодоров” до края на септември.