140 години на пожарното дело бяха отбелязани в Сливен

С впечатляващи демонстративни действия по пожарогасене и спасителни действия Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Сливен отбеляза 140 години от основаването на пожарното дело в града под Сините камъни. 

Гражданите и гостите на Сливен имаха възможността да наблюдават професионалните действия на пожарникарите и спасителите от РДПБЗН-Сливен в ситуации по спасяване на пострадали при пътно произшествие, спасяване на пострадал при пожар от покрива на обществена сграда, различни техники и способи при гасене на пожари в сгради и моторни превозни средства. Беше демонстрирана добрата екипна работа на пожарникарите, спасителите, Центъра за спешна медицинска помощ, доброволците от Българския червен кръст и доброволците от противопожарен екип към село Стара река. В демонстрацията се включиха и децата от отряд „Млад огнеборец” при ІІ-ро ОУ”Христо Ботев”, които представят Сливен в регионални състезания на младежките противопожарни отради „Млад огнеборец”. 

На днешната дата в далечната 1878 година с решение на тогавашния Градския управителен съвет в Сливен се създава първото следосвобожденско противопожарно формирование. С това си действие нашите предци, изграждащи съвременна България, съзнават важността на пожарното дело, като важна част от мерките за опазване на живота и имуществото на гражданите. Постепенно пожарната команда се разраства, отговорностите на членовете й растат, което налага да се приемат задължения на пожарникарите. Повечето от тях са актуални и днес: „Всеки пожарникар трябва да изпълнява длъжността си точно, честно и усърдно; длъжен е винаги да спазва такова поведение, което е достойно за призванието му.” 

„Сега, когато правим равносметка на изминалите 140 години, стъпвайки на постиженията на нашите предци и работейки ежедневно и усърдно за преодоляване на съвременните предизвикателства, мисля че днешните служители на пожарната служба в Сливен с гордост могат да заявят, че неотменно ще следват заветите на първите и ще отдават всичките си сили за това жителите на града и общината да се чувстват по-сигурни и защитени”. С тези думи комисар Владимир Демирев директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Сливен посрещна официалните гости, служители, ветерани и граждани в зала „Сливен” на тържественото събрание по повод празника. 

„За мен е чест да участвам в празника и да споделя радостта ви, защото съм част от този град и неговите успехи са и мои успехи”, каза в приветственото си слово Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий. „Искам да се обърна към вас със следните думи от Библията-„ …аз спя, а моето сърце бди””. Това важи за всички, каза още той, които бдят над спокойствието и сигурността на хората. 

Официални гости на празника бяха още кметът Стефан Радев, заместник кметовете Румен Иванов и Пепа Чиликова, председателя на Общинския съвет Димитър Митев зам.-директора на ОДМВР-Сливен комисар Иван Русев, директора на ТД ДАНС Николай Чиликов, началника на отдел „Сигурност и управление на кризи” Снежана Кънева, ръководители на „Центъра за спешна медицинска помощ”, „Българския червен кръст”, кметове, ветерани и бивши ръководители на пожарната в града. 

„Позволете да изкажа благодарност, че и днес пазите с достойнство името на вашата мъжка професия и сте винаги на първа линия, когато има хора в беда”, каза в поздравителен адрес за празника областният управител Чавдар Божурски. 

Кметът Стефан Радев се обърна към огнеборците с обещание за нова сграда, която да стане най-добрата в страна. В своето обръщение към ръководителите и служителите в РДПБЗН-Сливен той изрази уважението си към тяхната всеотдайност, неуморен труд и високата отговорност, която носят. 

Директорът на РДПБЗН в Сливен комисар Владимир Демирев връчи възпоменателни плакети по случай празника на официалните гости и на бивши ръководители, оставили своя отпечатък в историята на пожарното дело в града – офицер от запаса полковник Атанас Начев началник на отдел „Противопожарна охрана” към ОУ МВР-Сливен за периода 1976-1988, офицер от запаса полковник Генчо Генчев началник Пожарна служба в Сливен 1961-1966, офицер от запаса полковник Иван Бозуков началник Пожарна служба в Сливен 1982-1990 и зам.-директор по противопожарна охрана към РДВР-Сливен през 1990-1992, комисар Стефан Маринов директор на РДПБЗН-Сливен през 1992-2015 и офицер от запаса полковник Станьо Денков началник на Пожарна служба- Сливен за периода 1990-2002. 

Във фоайето на зала „Сливен” беше открита изложба на исторически снимки, документи и противопожарно оборудване.

 

Вашият коментар

*