Състезание по планинско бягане „Рекорд на Хайдушката пътека“

„Хайдушката пътека“ е култова за Карандила и Сливен. За колко време хайдутите са се изкачвали до Карандила е загадка. От години се води жестока битка, разказват се истории за това, кой за колко време я е изкачил и лично е поставил рекорда. Носят се легенди, митове и самохвалства…

През 2015 г. Фондация „Стария бряст“ постави началото на провеждането на официално състезание с лицензирани съдии. То се организира всяка година на територията на природен парк „Сините камъни“, където се намират местността Карандила и „Хайдушката пътека“.

Това състезание има само две точки на измерване: старта – в началото на пътеката, където е арката с надпис „Начало на Хайдушката пътека“ и финала – в горния край на пътеката, голямата чешма до хотел „Карандила“.

Характерно за маршрута е, че има много вариации. Всеки сам избира и преценя откъде да мине. Най-краткият път ще бъде маркиран с ленти. Той е и най-стръмен, и най-труден. Има и по-леки и заобиколни варианти, един от които следва официалната туристическа маркировка. Измерва се единствено времето необходимо за достигане от началото до финала.

Своята регистрация можете да направите като попълните формата тук

Носител на настоящия рекорд за изкачване на „Хайдушката пътека“ е Шабан Мустафа, постигнал време 23 минути и 53 секунди. При подобряването му, името на носителя на новият рекорд, ще бъде изписано на специалната табела, поставена в началото на пътеката, като записа на предходния рекорд ще бъде оставен. Ако не бъде постигнато по-добро време, няма да бъде направен нов запис.

Това е състезание за престиж – няма категории, възрастови ограничения, нито награден фонд.

В сайта на Фондация „Стария бряст“ всяка година след състезанието ще бъде публикуван личния рекорд на всеки участник, изкачил „Хайдушката пътека“ за време по-малко от 1 час. Така всеки ще може да следи, както собствените си постижения, така и тези на конкурентите си!

Източник: Фондация „Стария бряст“
Позоваването на източника е задължително.

Вашият коментар

*