Безопасни ваксини срещу COVID-19 за европейците

Какво представляват ваксините? Безопасни ли са? Защо трябва да се ваксинирам срещу COVID-19, след като има и други мерки като физическа дистанция и носене на маски, които предотвратяват разпространяването на заболяването?

Тези и много други въпроси вълнуват голяма част от хората. А около нас се разпространява толкова много и противоречива информация за ваксините, че ние можем да се объркаме.

Затова нека разгледаме фактите и да видим какво пише в официалните източници:

Как действат ваксините?

Заразните болести могат лесно и бързо да се разпространяват и ние трябва да ги контролираме. Ваксините защитават хората и общностите от смъртоносни заболявания. Благодарение на тях, милиони животи са спасени от болести, които някога са били масови убийци, а още повече милиони са били пощадени от сериозните заболявания.

Ваксините действат, като подготвят имунната система (естествените защитни сили на организма) на човека да разпознава конкретна болест и да се защитава.

Ваксините не само защитават хората, които са ги получили, но също така, като невидим щит, те предотвратяват разпространението на болестта сред тези, които не могат да бъдат ваксинирани.

Благодарение на ваксините беше ликвидирана едрата шарка и почти бяха премахнати други болести, като полиомиелита.

Каква е ползата от ваксините?

Имунизацията предпазва ваксинираните лица и тези около тях, които са уязвими към заболяванията, като намалява риска от разпространение на заболявания сред членовете на семейството, приятелите, съседите и други хора в общността.

Когато критична маса от населението е имунизирана към дадено заразно заболяване, вероятността то да се разпространи при контакт е много малка. Това се нарича „колективен имунитет“ (също „стаден имунитет“).

Колективен имунитет настъпва, когато достатъчно хора в дадена популация са защитени срещу определено инфекциозно заболяване.

Така ваксините осигуряват непряка защита за лица, уязвими към заболявания. Това включва бебета, деца, лица в старческа възраст, лица с отслабена имунна система, раково болни пациенти или хора, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини.

Това означава, че хората, които не могат да бъдат ваксинирани, защото примерно не са достигнали имунизационна възраст или са алергични към съставки на ваксината, имат полза от ваксинирането, защото то спира бързото разпространение на заболяването в общността.

Например за осигуряване на колективен имунитет срещу морбили органите за обществено здраве препоръчват ваксиниране на 95 % от населението с две дози от ваксината за морбили (ваксината MMR, която предпазва от морбили, паротит и рубеола).

За някои инфекциозни заболявания обаче не може да се разчита на колективния имунитет. Тетанус може да се причини от обикновени наранявания като ухапвания от кучета или котки. Единственият начин за ефективна защита срещу тетанус е ваксинирането.

Освен това чрез програмите за имунизация се намалява социалната, психологическата и финансовата тежест на заболяването за хората и правителствата, като се облекчава натискът върху здравеопазването и системите за социални грижи и се дава възможност на хората да водят пълноценен живот, включително да учат и работят.

Намаляване на тежестта върху хората

Като помага на повече хора да останат в добро здраве, ваксинацията допринася за намаляване на социалните и психологическите последици от болестта за хората и за облекчаване на тежестта върху болниците и здравните системи. Това означава, че ресурсите могат да се използват за борба с други заболявания, като рак или болестта на Алцхаймер.

Примери за успешни ваксини

Едра шарка

Благодарение на ваксинацията едрата шарка беше напълно изкоренена. В миналото тя беше често срещано заболяване, причиняващо смъртта на една трета от заразените. Последният случай на естествена зараза с едра шарка беше регистриран през 1977 г., като болестта беше ликвидирана през 1980 г.

Полиомиелит

Полиомиелитът е инфекциозно заболяване, с което се заразяват предимно децата. След заразяване един на всеки 200 човека развива нелечима парализа. През 1955 г. беше разработена ваксина, която беше широко въведена. Към 2020 г. единствените случаи на полиомиелит са установени в Пакистан и Афганистан.

Морбили

Вирусът на морбили беше открит през 1954 г., а през 1963 г. беше въведена ваксина. Благодарение на ваксинацията, между 2000 г. и 2018 г. смъртните случаи от морбили в световен мащаб намаляха със 73 %. Бяха предотвратени 23 милиона смъртни случая. В Северна и Южна Америка не са регистрирани случаи на морбили от 2002 г. насам. Въпреки това в няколко европейски държави все още се наблюдават огнища на морбили, тъй като ваксинационното покритие в някои региони е недостатъчно.

Как действат ваксините срещу COVID-19?

Изграждане на имунитет

Повечето научни изследвания във връзка с ваксините срещу COVID-19 включват генериране на отговор на цял протеин или на част от него, който е уникален за вируса, причиняващ COVID-19. Когато дадено лице получи ваксината, тя ще предизвика имунен отговор. При повечето ваксини срещу COVID-19 се изискват две дози за изграждане на имунитет.

Ако по-късно лицето се зарази с вируса, имунната му система го разпознава и е готова да го атакува.

Ваксинацията срещу COVID-19 заедно със спазването на останалите противоепидемични мерки е най-добрата защита от COVID-19.

Координирани действия на ЕС

Ваксинацията срещу COVID-19 започна на 27 декември 2020 г. в целия Европейски съюз, отбелязвайки момент на единство.

Безопасната и ефикасна ваксина е пътят за трайно излизане от пандемията. Европейската комисия работи неуморно за осигуряването на дози от ваксини и одобри две ваксини срещу COVID-19, които бяха оценени като безопасни и ефикасни. Ваксините се изпращат едновременно до всички страни от ЕС при едни и същи условия.

Засега се ваксинират хора в приоритетни групи — възрастни хора или здравни специалисти. Скоро обаче ще има достатъчно ваксини за цялото население на Съюза.

След като бъдат ваксинирани достатъчно хора, ще можем постепенно да се върнем към нормалния си начин на живот.

Европейската комисия и агенциите на ЕС подкрепиха ускорената научноизследователска и развойна дейност във връзка с ваксините срещу COVID-19.

Благодарение на това ваксините ще бъдат достъпни възможно най-рано, след като се докаже, че са безопасни и ефективни.

Стратегията на ЕС за ваксини срещу коронавируса, стартирана от Европейската комисия, гарантира високо качество, безопасност и ефективност на ваксините срещу COVID-19 и осигурява бърз достъп до ваксините за държавите членки и тяхното население.

Ваксини, закупени от Европейската комисия

Ваксини на основата на информационна РНК

  • BioNTech/Pfizer
  • Moderna
  • CureVac

 

 

Този вид ваксина съдържа част от „указанията“ от вируса, който причинява COVID-19. Това позволява на собствените клетки на организма да произведат протеин, който е уникален за вируса.

Имунната система на лицето разпознава, че този уникален протеин не би трябвало да се намира в организма и реагира чрез създаване на естествена защита срещу заразяване с COVID-19.

Протеин-базирани ваксини

  • Sanofi/GSK

 

 

Този вид ваксина съдържа фрагменти от протеин, който е уникален за вируса.

Те са достатъчни, за да може имунната система на лицето да разпознае, че уникалният протеин не би трябвало да се намира в организма, след което тя реагира чрез създаване на естествена защита срещу заразяване с COVID-19.

Ваксини с вирусен вектор

  • AstraZeneca
  • Johnson & Johnson

 

 

При този вид ваксина се използва различен, безвреден вирус за предаване на „указания“ от вируса, причиняващ COVID-19.

Това позволява на собствените клетки на организма да произведат протеина, който е уникален за COVID-19.

Имунната система на лицето разпознава, че този уникален протеин не би трябвало да се намира в организма и реагира чрез създаване на естествена защита срещу заразяване с COVID-19.

Ако по-късно ваксинираното лице бъде изложено на вируса на COVID-19, неговата естествена защита е в състояние да разпознае протеина в COVID-19. Защитните сили на организма са подготвени да убият вируса и да предотвратят навлизането му в клетките или по-нататъшното му разпространение.

 

Повече информация относно ваксините и ваксинацията срещу COVID-19:

Европейска комисия – Мерки във връзка с коронавируса

Европейски информационен портал за ваксиниране

Информацията, публикувана от този материал, не е изчерпателна. Цялата отговорност за съдържанието на настоящата публикация е на информационен център «Европа Директно» – Сливен. Мненията изразени в нея не отразяват официалната позиция на европейските институции.

Вашият коментар

*