Интервю с Мая Иванова за предложението крепост „Туида“ да стане част от „Опознай България – 100 национални туристически обекта“.

Община Сливен ще предложи крепостта „Туида“ да стане част от „Опознай България – 100 национални туристически обекта“. Това съобщи за Радио Стара Загора Мая Иванова, ръководител на крепостта. Идеята е получила подкрепа и от местното туристическо дружество „100-те Войводи“.

“Идеята дойде от това, че „Туида“ е желана туристическа дестинация, също така посещавайки я, туристът добива една по-пълна представа за историята на града. Също така работното време е без почивен ден целогодишно и така всички желаещи могат да получат печати.“

„Туида“ e късноантична и средновековна крепост, намира се на хълма Хисарлъка в североизточната част на Сливен. В миналото местността е била населявана от тракийски племена, антични римляни, средновековни българи.  

„Много важна роля е имала през периода на Първото българско царство. Намерените находки сочат за много тясна връзка с царския двор в Плиска. Тук е намерен оловен печат на княз Борис I, а с тях са разполагали само съновниците на царския двор.“

Ежегодно се извършват и археологически проучвания от РИМ-Сливен, каза още Мая Иванова.

През последните години туристическият обект е все по-често посещаван, номиниран е за награди на Министерството на туризма. Крепостта е предпочитано място за събития на открито, особено след настъпването на пандемията от коронавирус.

Предстои по проект на Община Сливен за развитие на туризма там да бъде обновено осветлението, озвучаването, както и определени артефакти. Ще бъдат изградени две нови сцени за събития на открито. Също така трибуните ще бъдат подвижни за по-голямо удобство. Така ще има възможност близо 2000 души да бъдат зрители на концерти, представления и други събития на открито, на една от сцените ще има покривно пространство. Ще бъде създадена енотека, където ще бъдат представени вина от региона, ще бъде обновена съществуващата Къща на виното на крепостта. За тази година отново са предвидени редица събития.

Още по темата чуйте от интервюто на Николета Петрова с Мая Иванова на  Радио Стара Загора.

 

Вашият коментар

*