VI-ТИ СРЕДНОВЕКОВЕН СЪБОР „ПОМНИ СЛАВАТА – ТУИДА 2022“

VI-ти Средновековен събор „Помни славата“ ще се проведе от 13 до 15май 2022 г в Крепост Туида.

Събора е част от програмата на Майските дни на културата „Сливенски огньове“ и на Международният ден и нощ на музеите за 2022 г. През фестивалните дни, на територията на крепостта ще се представят бит, култура и военно дело от периода на Късната античност, Първо и Второ българско царство.

Участие ще вземат клубове за исторически възстановки, реконструктори и занаятчии от цялата страна. Офицалното откриване на събитието ще бъде в 17.00 часа пред сградата на Община Сливен. Входът за празника ще е свободен! „Помни славата“ – празникът на живата история!

 

Участници в съборa „Помни славата – Туида 2022“


ЕКИП НА КРЕПОСТ „ТУИДА“ ГР. СЛИВЕН

Екипът е сформиран през март 2015 г. и се състои от 4 екскурзоводи и 4 аниматори. Освен с ежедневната работа по обслужване на посетители и грижа за обекта, те са избрали да се занимават с реенакторска дейност като представят живота на българите от ранното средновековие във всички аспекти – военно дело: стрелба с лък от земя, работа с бич; облекло; въоръжение и снаряжение; занаяти: плъстене на вълна, тъкане на кори; средновековни игри; бит и др., служейки си с похватите на експерименталната археология.

От реновирането си, до днес, зад стените на „Туида“ се организират различни събития: концерти, фестивали, събори, изложби, литературни четения, спектакли, работилници, семинари, тиймбилдинги и други частни събития, надигравания, надпявания и чествания на бележити дати и официални празници. Екипът работи много с деца и младежи и от 2016 г. поде инициатива „Помни славата в училище!“, за посещения в учебни заведения и детски градини на територията на Община Сливен и региона, с цел представяне на дейността на обекта и запознаване с възможностите за работа с деца в него.

 


Наемна дружина „Барадж“ / Mercenary druzjina – „Baradj“– Пазарджик

Наемна дружина „Барадж“ е група за историческа фул-контакт фехтовка, възстановяваща периодите IX-X и XII-XIII век на Балканите и Източна Европа. Според легенди Барадж е име на бог – добър змей, покровител на Свещената Българска Династия Дуло. Дружината редовно се включва във фестивали за исторически възстановки по различни български крепости и мери сили със сродните клубове от България, Сърбия, Румъния, Русия и Полша. Взима и участия в исторически фестивали и извън България.

Според Петър Владов, който стои начело на дружината „Участието в историческите битки е хоби, което съчетава в себе си любовта към археологията, историята и бойните спортове“.

 


Група за исторически възстановки “Антична Тракия“

В този си вид групата съществува от 2015 г. със седалище гр. Ямбол. Членовете на групата са около 10 и пресъздават елементи от бита, културата и военното дело на тракийските племена, в частност „пелтастите“ от периода IV в. пр. н.е. до I в. след н.е. С дейността си групата цели да популяризира и демонстрира културното наследство на народите, населявали нашите земи.

 


Cohors ІІ Lucensium – НАР Кабиле, Ямбол

Cohors II Lucensium (Втора луцензианска кохорта) е група за антични възстановки. Ръководена е от археолози от Регионалния исторически музей в гр. Ямбол. Групата пресъздава различни моменти от военния и цивилния живот (в това число и една интересна игра от това време – Харпастум) на римските войници и местното тракийско население от Кабиле през II – III в.

Самата Cohors II Lucensium е ауксилиарна (помощна) част от римската армия. Тя е еквитата (смесена). Състои се от 480 пеши войници и 120 конници. Създадена е през първата половина на I в. Войниците в кохортата са рекрутирани от племето на луцензиите от западната част на Иберийския полуостров.

 


Школа по конна езда „Мадарски конник“
Horse riding school „Madara horseman“

Основана през 2008 г., седалище София. Ръководител Димитър Труканов. Представя средновековни бойни умения от кон.

 


„Сдружение за въздигане на българските войнски традиции – Величие“

Сдружението е основано на 6 май 2018 г. в село Неофит Рилски към „Исторически парк – Варна“. Ръководител на сдружението е Милен Петров. Периода, който групата пресъздава е Античност и Средновековие по българските земи.

Основната цел на „Сдружение за въздигане на българските войнски традиции – Величие“, е изследване и съхраняване на българските войнски традиции, реконструкция на облеклото и въоръжението през различните епохи и представяне на различните социални и културни аспекти от военния бит и живота на населението в античните и средновековни селища по нашите земи.

 


Сдружение „Клуб по средновековни военни изкуства – Ратина“ – град Сливен

Основан на 22.11.2015 г., в деня в който Българската православна църква почита българския светец Михаил Воин (Българин). Клубът носи името на една отдавна загубена древна книга, спомената в сборника от обредни народни песни – „Веда Словена“, в която се съдържали бойните песни на българите“.

Целта на клуб „Ратина“ е изследване на българското военно дело през Средновековието и неговото съхраняване под формата на традиционно военно изкуство, насочена към пресъздаване на средновековната бойна култура на българите и нейните ценности, чрез упражняване на тялото в определени форми на въоръжената борба – стрелба с лък, саблен бой, работа с копие и други оръжия. Като част от дейността на клуба са включени още: реконструкция на средновековното българско въоръжение и облекло, както и представяне на различните социални и културни аспекти от военния бит и живота на населението в ранно-средновековната крепост Туида – Сливен.

 


Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – „Авитохол“ – Варна

Сдружението е създадено през 2012 година от хора с различни професии и интереси, обединени от идеята за популяризиране на българската история, водени от желанието да възродят българския дух и да събудят заслужена гордост във всеки един българин. Историческата памет за конен народ дава възможност на сдружението да възражда конните традиции на предците ни, техния бит и култура и воински умения.

 


Гладиаторска школа Ludustraex гр. София

Те са бързи, те са влудяващо добри, те са технични, те са опасни! Те са Гладиаторска школа Ludustraex гр. София. Тяхната физика е нечовешка, техниката им е впечатляваща, а сблъсаците им са разтърсващи. .


Група за исторически възстановки “Антична Тракия“

В този си вид групата съществува от 2015 г. със седалище гр. Ямбол. Членовете на групата са около 10 и пресъздават елементи от бита, културата и военното дело на тракийските племена, в частност „пелтастите“ от периода IV в. пр. н.е. до I в. след н.е. С дейността си групата цели да популяризира и демонстрира културното наследство на народите, населявали нашите земи.

 


Сдружение „Ситалк – исторически реконструкции“ – град Пловдив

Сдружение Ситалк носи гордо името на синът на Терес, могъщият тракийски владетел на Одриската държава; Ситалк е и прозвище на бог; Ситалк е и победен вик — Ксенофонт описва как траките след своя боен танц викали „ситалк, ситалк“.

Групата за исторически реконструкции се занимава с пресъздаване на периода от античността с траки и македонци от бурния IV век пр. Хр., през периода на римската империя – с гладиатори, до великото преселение на народите и готите оставили своя отпечатък в тази епоха. В периода на средновековието са се съсредоточили в 13-14 век, както на българи така и на всички останали народи минали през нашите земи. Организират и участват в различни исторически фестивали, чрез демонстрации подходящи за дадената епоха.

 


ПАЛЯЧИ – Огнено и светлинно шоу 
Огнено и светлинно шоу от професионалисти с над 12 годишен опит. Иновативни техники и съвременни уреди. Шоута в зали и на открито.

 


Група „Freija“

Група „Freija“ е музикален проект, съчетаващ акустични китари с класически вокали, както и автентични ритуални перкусии. В репертоара на изпълнителите влизат интерпретации на фолклорни песни от скандинавските страни и Финландия, както и съвременни песни в тази стилистика. Авторските творби на групата са отново вдъхновени от скандинавските образци и възпяват средновековните ценности, празници и отминалите времена.

 

СВОБОДНИ РЕЕНАКТОРИ


Снежана Чикендова и Иван Иванов 

Членове на НД „Традиция“ Клон Велико Търново. Богат набор от историческа реконструкция и представяне на различни епохи, облекла и различни занаятчийски изделия. Една двойка, която излъчва царственост, познание на дворцовия етикет и порядките на Късното Средновековие.

 


Пенко Цанков и Dimitar Tsankov 

Създатели на историческа работилница „Технитар“ и олицетворяват приемствеността от поколение на поколение. Работилница за исторически реконструкции и възстановки ТЕХНИТАР съществува от 2015 г. Специализира се в изработване на различни предмети за бита, инструменти и оръжия от различни исторически епохи.


Любомир Милинов (Медовина)
 

от град София e члeн нa Аcoциaциятa нa cвoбoднитe peкoнcтpyктopи и е дистрибутор на медовина от Словакия и Полша. За медовината той казва, че в дpeвнocттa вoйницитe ca я пpиeмaли, зa дa ca издpъжливи пo вpeмe нa вoeнни пoхoди. Билa e нaпиткa нa мъдpeцитe и нa пoeтитe.

 


Емил Маринов 

от Шумен се занимава с монетосечене и металопластика. За изработване на своите изделия, използва исторически данни и фрагменти от намерените археологически находки. Взима участия в различни фестивали.

 


Йордан Сивков

Реконструктор на исторически събития, който е посветил е посветил свободното си време на проучването и изработката на обувки от различните периоди на стара България.

 


Надежда Николова

Изумява ни винаги – ако сега я гледаме облечена в царски одежди, утре ще я видите да заляга в окопите, а след това може би ще станете свидетели как прави ритуали за почит към боговете.

 


Мария и Мариан Маньовски

Мариан Маньовски е може би единствения или един от малкото останали лъкоправци, редом с това е невероятен боец. Мария Маньовска – жената със златни ръце. Приказката „всичко да ти идва отръки“ е като че ли казана специално за нея.

 

Вашият коментар

*