Девети фестивал на източноправославната църковна музика „Николай Триандафилов – Сливенец“

Девети фестивал на източноправославната църковна музика „Николай Триандафилов – Сливенец“ ще се състои на 11 и 12 юни в Сливен. Това съобщи за БТА Галина Георгиева от читалище „Зора  1860“, които са организатори на културното събитие, заедно със Сливенската митрополия и  община Сливен.

Публиката ще чуе изпълнения на смесения хор „Добри Чинтулов“ с диригент Георгиос Филаделфевс, Смесен хор ‘Петко Стайнов” при НЧ „Искра-1860” – Казанлък с диригент Младен Станев, Смесен хор „Железни струни” към НЧ ”Развитие 1869” – Разград с диригент Красен Иванов и Първи български хор „Янко Мустаков“ – Свищов с  диригент Елизабет Людмилова.

Откриването на фестивала ще бъде на 11 юни от 18 часа, а на 12 юни от 11 часа в храм „Света София“ ще се състои концерт и награждаване на участниците. За пръв път ще бъде връчена новоучредената награда на името на основателя на фестивала Методий Григоров, който почина през 2020 година. Плакет с неговият лик тази година ще получат всички диригенти на хорове.

Николай Триандафилов – Сливенец е издал през 1847г. първите църковно-певчески сборници на църковнославянски език. Фестивалът е наречен на негово име по идея на маестро Методий Григоров, който пише, че за жалост името на този музикотворец е непознато за гражданите на Сливен. Неговите сборници заменят използвания дотогава в богослужението старогръцки език. Той сполучливо е приспособил църковнославянския текст към древните църковни напеви.

Целта на фестивала е да утвърждава най-добрите постижения в областта на църковно-хоровата музика, да повишава художественото равнище на хоровете, изпълняващи църковна музика, да стимулира създаването на нови църковни хорови песнопения от български композитори. Той се провежда през година  и няма конкурсен характер. Не се заплаща и такса за участие. В него могат да участват църковни и светски хорове (детски, женски, мъжки и смесени) с високи художествени постижения, одобрени от организационния комитет.

Източник: БТА
Позоваването на източника е задължително.

 

Вашият коментар

*