Енергийна ефективност за опазването на околната среда

Фондация „Европейски младежки инициативи“ изпълнява проект „Граждански инициативи в борба срещу климатичните промени и опазване на околната среда в региона на Сливен“, който  се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Основната цел на проекта е да повиши информираността и ангажираността на гражданите от община Сливен в борбата срещу климатичните промени, мониторинг на политики и застъпничество пред местната власт. Борбата срещу климатичните промени е труден и продължителен процес. За постигане на траен ефект не са достатъчни само усилията на общини, правителства и световни организации. Всеки отделен човек може да допринесе много.

Каква е връзката между енергията и околната среда?

Потреблението на енергия днес е основен източник на замърсяване и влошаване на околната среда: парников ефект и атмосферно замърсяване, ядрени отпадъци, обезлесяване, изкопаеми ресурси (петрол, природен газ, уран).

Енергийната ефективност е термин, който всички сме чували, но с който малко хора са запознати в детайли. Реално енергийната ефективност означава да се предоставя или произвежда един и същ продукт или услуга, но с изразходването на по-малко енергия и използването им по по-чист и отговорен начин. Например да смените традиционните си крушки за осветление с такива, които са енергоспестяващи. Енергийната ефективност често се разглежда като скъпа инвестиция, която в бъдеще Ви се отплаща с по-малко разходи и по-голям шанс за спестяването на енергия и ресурси, които биха навредили на Вас и околната среда.

Това не означава намаляване на качеството ни на живот, нито намаляване на комфорта, а опазване на околната среда и повече устойчивост

Какво да направим, за да пестим енергия?

Всеки може да помогне за ограничаване на непропорционалния разход на енергия и да осъзнае, че не можем да продължим да пилеем ресурси или да се отнасяме лошо към околната среда, защото за следващите поколения последствията ще бъдат още по-сериозни.

За това могат да се провеждат различни и разнообразни дейности и не само от по-големите, тъй като това е проблем от световно ниво и всеки може да участва, от деца до възрастни.

Това е глобален проблем, с който можем да се борим с граждански компромис. Чрез енергийна ефективност и пестене на енергия можем да помогнем на себе си и на природата, подобрявайки качеството на живот за всички живи същества, при това по лесен начин с мерки като:

  • Ако имате къща, която има нужда от ремонт, направете го! Не започвайте проект да построите нова, изхабявайки огромно количество ресурси, когато ремонтът може дори да е по-изгоден.
  • Купувайте уреди с ниска консумация на енергия, осветителни тела, филтри за пречистване на вода. Когато купувате нов домакински уред, уверете се, че има класификация А.
  • Изключвайте електричеството, когато знаете, че няма да го използвате (например в коридорите и помещенията, в които не се намирате), също така телевизора, мониторите, принтерите или музикалното оборудване (вместо да ги оставяме в режим на готовност).
  • Поддържайте хладилника при температура 6°C, а фризера на -18°C.
  • Ако поддържате техниката си, няма да се налага да си купувате нова, защото ще има по-дълъг живот.
  • Можете да използвате соларни панели, за да използвате директната слънчева светлина, която така или иначе получавате, и можете да превърнете в ресурс.
  • Използвайте друг вид транспорт: карайте колело, вместо да шофирате, пътувайте с влак или друго средство за придвижване, вместо да хабите гориво. Споделяйте автомобила си с други хора.
  • Използвайте опаковки и торби за многократна употреба вместо пластмасовите, които така или иначе не са полезни.
  • Комбинация от ефективна енергия и пестене на енергия е най-добре за Вас и околната среда, защото така се намаляват вредните емисии, излишното потребяване на природен газ и други горива, и цялостното замърсяване.

Можете да допълните списъка с още полезни действия, за които не сме се сетили тук, и да ги споделите с нас и с вашите съграждани.

За повече информация относно енергийната ефективност можете да посетите платформата Green Sliven / Зелен Сливен, както и да последвате и страницата ни във Фейсбук „Зелен Сливен“.

Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство www.activecitizensfund.bg. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация „Европейски младежки инициативи“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Вашият коментар

*