Сливен е домакин на двудневния Национален фестивал на източноправославната църковна музика „Николай Триандафилов – Сливенец“

Седем православни църковни хорове участват в тазгодишното Х юбилейно издание на двудневния Национален фестивал на източноправославната църковна музика „Николай Триандафилов – Сливенец“. Официален старт на събитието бе даден на 21 октомври от зам.-кметът на Община Сливен, Стоян Марков.

„За десети пореден път се срещаме в православния храм, където църковното пеене създава неповторима молитвеност и мистика. За десети пореден път изпълненията ви ще ни направят съпричастни с вашето усещане за божественост. Днес повече от всякога имаме нужда от силата на църковната музика, от нейното въздействие“, каза в приветствието си Стоян Марков.

В първия ден на фестивала участваха сливенският смесен хор „Добри Чинтулов“ при НЧ „Зора 1860“ с диригент Георгиос Филаделфевс, дамска хорова формация „Лира“ от Нови пазар и смесен хор „Бургас“.

По регламент, всички състави получават подаръци от организаторите – плакети с лика на създателя на фестивала академик протопсалт Методий Григоров, сборникът „Хорово изкуство и музикално възпитание“, създаден в чест на проф. Венета Вичева и проф. Марин Чонев по случай 90-годишнините от рождението им и Пентикостар (цветен триод) на български език, издаден под редакцията на Сливенския митрополит Иоаникий.

Тази година фестивала се провежда в храм „Света Богородица“. Организиран е от НЧ „Зора 1860“, с подкрепата на Община Сливен и Сливенската митрополия.

Целта на фестивала е да утвърждава най-добрите постижения в областта на църковно-хоровата музика, да повишава художественото равнище на хоровете, изпълняващи църковна музика, да стимулира създаването на нови църковни хорови песнопения от български композитори.

  

 

 

 

Програмата  през втория ден  продължи с изпълнения на дамски хор „Незабравки“ от Кърджали, камерен хор „Иван Спасов“ от Пловдив, вокална формация „Мелос“ от Севлиево и смесен хор „Седянка“ от Силистра.

Събитието е организирано от НЧ „Зора 1860“, с подкрепата на Община Сливен и Сливенската митрополия. Организаторите на проявата дадоха подаръци на всички състави – плакети с лика на създателя на фестивала академик протопсалт Методий Григоров, сборникът „Хорово изкуство и музикално възпитание“, създаден в чест на проф. Венета Вичева и проф. Марин Чонев по случай 90-годишнините от рождението им и Пентикостар (цветен триод) на български език, издаден под редакцията на Сливенския митрополит Иоаникий.

Сред присъстващите на вторият фестивален ден бе Агатополският епископ Йеротей, председателя на читалище „Зора“ Минко Стефанов, заместник-кмета на Община Сливен Стоян Марков и др.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

*