ДОРА ЕНЕВА, УПРАВИТЕЛ НА ФИРМА „ДОРИС“: СЛЕД ЧЕТВЪРТ ВЕК ВЪЗХОД, ИМАМЕ ОЩЕ МЕЧТИ

Дора Енева е собственик на една от водещите транспортни и туристически компании в България – „Дорис“, чието седалище е в Сливен. На 1 ноември компанията навършва 25 години от първия курс на неин автобус Сливен – София. По този повод Дора Енева даде интервю за Slivenifo.bg

Източник: Георги Мангинов, sliveninfo.bg
Позоваването на източника е задължително.

Въпрос: Г-жо Енева, как се зароди идеята за създаването на фирма „Дорис“ и кога стана това?

Отговор: На 1 ноември, тази година, ще отбележим 25 години от създаването на нашата компания. На тази дата, четвърт век назад, беше първият наш курс с автобус до София. Реално обаче, дейността ни започна няколко години по-рано. Бяхме млади, пълни с идеи и упоритост.

Гордея се с факта, че от този 1 ноември, преди 25 години, до момента първата ни автобусна линия до столицата не е прекъсвала нито един ден, като изключим ковид кризата. След това пуснахме още две редовни автобусни линии, последва и първата международна, започнахме с линии до Украйна и добавихме туризма към нашата дейност. Добавихме още автобуси и започнахме да пътуваме до Украйна. Регистрирахме компания там, която изпраща туристи до България, работим и с един от най-големите туроператори.

 

Въпрос: Какво представлява днес компанията „Дорис“?

Отговор: „Дорис” постоянно се развива и разраства. Освен транспорт и туризъм, днес имаме хотел „Monte Vedetta” и бензиностанция „Атлас”, които се ръководят от сина ни Свилен. Хотелът е изцяло негов проект и мечта, а бензиностанцията е сред първите в страната на пълно самообслужване. 25 години по-късно в компанията работят 130 човека, имаме над 40 автобуса, като предстои да обновим основно автобусния парк.

 

Въпрос: Най-трудният момент за тези 25 години?

Отговор: Ковид кризата. Тя се отрази на всичко. Ковид се появи в най-трудния период от годината и се отрази пагубно на туристическия бранш. Тогава загубихме много хора, само малка част от тях по-късно се върнаха в туризма. По това време за пръв път бяхме принудени да спрем вътрешната линия Сливен-София-Сливен, с която нашият бизнес стартира.

 

Въпрос: За какво мечтае днес Дора Енева?

Отговор: Стремя се към по-високо качество на обслужването. Добавихме и самолети в нашето портфолио. Ние и в момента наемаме чартъри, но се надяваме един ден моят син Свилен да използва наш самолет. Дай Боже, да добавим и още хотели. В момента работим по новия си сайт, който е много модерен. Смятам, че тази година той ще стане един от най-добрите в туризма и онлайн резервациите ще заемат основен дял от общите записвания за почивки и екскурзии. Но най-хубавото е, че моят син Свилен се върна и имам сериозен гръб. Хубаво е да знаеш, че има защо да правиш всичко. Затова мечтите ми са свързани с него, с по-модерния и младежки подход, който той има, със съвременната му и дръзка визия за бъдещето на бизнеса. За мен семейство са и всичките 130 души, които работят в компанията и с които заедно ще отбележим този четвърт век и с които заедно ще продължим към следващите 25 години.  професионалният живот на много от тях

 

Въпрос: Вие сте известна с благотворителните си каузи. Продължавате ли още да превозвате безплатно болни хора до онкодиспансера в Стара Загора?

Отговор: Да, продължаваме. Благотворителността е наша кауза, от която няма да се откажем. Скоро ще обявим и стипендия за ученик, който иска да се развива в сферата на туризма. Когато извършим всички съгласувания с институции, ще обявим новината публично.

– Благодаря ви за това интервю.

 

Вашият коментар

*