Тематичните занимания „На чаша чай“

Летните занимания, организирани от информационен център „Европа Директно – Сливен” и фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, приключиха. Всеки вторник в европейския информационен център се провеждаха тематични занимания на чаша чай, чиято цел беше да се запознаят деца от Сливен с културата на държавите-членки на ЕС по интерес и забавен начин.

В продължение на два месеца те се запознаха с историята, културата и географията на осем европейски страни и направиха виртуални пътешествия до най-известните техни забележителности.

Последното тематично занимание беше посветено на България. Децата научиха повече за Рилския манастир, Белоградчишките скали, Мадарския конник, етнографския комплекс „Етъра”, Казанлъшката гробница, ботаническата градина в Балчик и паметника на връх Шипка.

След това участваха във викторина, посветена на осемте изучени през двата летни месеца страни – Франция, Италия, Англия, Испания, Гърция, Белгия, Румъния и Холандия. Припомниха си любопитни подробности за различни забележителности в тези страни и отговориха на много въпроси – колко тежи Айфеловата кула в Париж, откъде идва името на шампанското, защо Рим се нарича Вечният град, за какво са използвали в миналото Колизеума в Рим, защо Мостът на въздишките във Венеция се нарича така, какво е „Окото на Лондон”, от какво са направени шапките на караула пред Бъкингамския дворец, защо автобусите в Лондон са двуетажни, как е възникнала традицията в Англия да се пие следобеден чай, какво правят испанците по време на фестивала Томатина, кой е граф Дракула и къде е живял, какво има в Музея на вещиците в Холандия, какво има в парка „Мини Европа”, и много други.

Някои от децата споделиха своите впечатления от различни европейски страни, които са посетили със своите родители. А на обед хапнаха вкусна българска баница с айрян. Заниманието продължи с интересни игри, оцветяване на европейските знамена в специални детски книжки и лека закуска с чай и бисквити. Накрая всички участници в летните занимания получиха подаръци от информационния център.


Европа Директно Сливен
тел. (044) 622 141, (044) 411 832
E-mail: europedirectsliven@gmail.com; www.europedirect-sliven.eu


 

Съфинансирано от Европейския съюз

 


 

Посетете още: