Финална работилница по проект „Вариации в синьо“

Националният музей на текстилната индустрия заедно с партньори и приятели проведоха своята финална работилница по Проект „Вариации в синьо“ на Крепост Туида.

На събитието присъстваха инж. Стоян Марков – Заместник кмет на Община Сливен, ученици от Национална художествена гимназия, занаятчии, колекционери, деца от групи по интереси, граждани и гости на града. Гост-демонстратор на събитието беше Димитрина Йорданова – специалист природно багрене.

Публиката имаше възможност да бъде не само наблюдател, но и участник в събитието.

През месец май изработените образци ще бъдат подредени в изложба. Гост-демонстратор на събитието е Димитрина Йорданова – специалист природно багрене 

Проектът „Вариации в синьо“ обхваща различни дейности за проучване, експериментиране и възстановяване на традиционни начини за ръчно щампиране на текстил и багрене с индиго. Съчетаването на двете техники в българската традиционна култура се среща при синия текстил от Котленско – известната „божигробска“ престилка, синята памучна забрадка и характерното було за огнище. 

Поектът „Вариации в синьо“ стартира през м.септември 2018 г. Основната цел е да се проучат две традиционни текстилни техники – текстилно печатане и багрене индиго и да се предложат варианти за съвременно приложение. 

Текстилното печатане е познато в два варианта – директен печат и печат с резервиращо вещество. За резерва в българската традиционна практика се използва пчелен восък. Двете техники намират своята пресечна точка в т.нар. „син текстил“ – котленската „божигробска“ престилка, синята памучна забрадка и синьо було за огнище – три варианта с идентично изпълнение и мотиви.

Вашият коментар

*