Планират се мащабни представления на крепост „Туида”.

Правителството прехвърли на Община Сливен Късноантична и средновековна крепост „Туида” за 10 г. Това стана с решение на МС на последното си редовно заседание. Кабинетът дава безвъзмездно управлението на имота, който се намира в сливенската местност „Хисарлъка” и представлява археологическа недвижима културна ценност.

„Идеята е общината да управлява този обект. Той не носи финансова печалба, но  е много важен за града и туризма в региона”, коментира кметът Стефан Радев по повод предоставянето на имота на общината.

„Освен като атрактивно място за туристи, крепостта ще се ползва и за открита сцена с монтиране на лека трибуна за зрителите и провеждане на мащабни представления”, каза още Радев. Той посочи, че  тази година се планират изненади в тази посока.

Предоставянето на имота на общината ще допринесе за популяризирането на недвижимата ценност и превръщането й в съществен фактор за разширяването на културния туризъм на местно ниво. Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Регионалния исторически музей Сливен.

 

 

Вашият коментар

*