Компостираща инсталация в Сливен

Кметът Стефан Радев внесе за разглеждане от Общински съвет- Сливен предложение за даване съгласие общината да кандидатства с проект „Проектиране и изграждане на компостираща инсталация за разделно събирани зелени и/или биоразградими отпадъци“. Проектът е по Оперативна програма „ Околна среда“ 2014- 2020 г, приоритетна ос „Отпадъци“. Община Сливен кандидатства по процедура за безвъзмездно предоставяне на финансова помощ. Проектното предложение е на стойност до 2 833 333 лв. без ДДС или 3 399 999 лв.с ДДС. От тях размерът на безвъзмездната финансова помощ е 100 %. Допустимите дейности са както за подготовка, така и за изпълнение на проектното предложение.

През месец март 2016 г. Регионалното сдружение „Регионален център за управление на отпадъците, регион Ямбол“ е взело решение общините – членове на сдружението да приемат самостоятелни действия по изграждане на компостиращи системи за зелени и биоотпадъци.

В мотивите за предложението се посочва, че под „биоразградими отпадъци“ се разбират всички отпадъци, които имат способността да се разграждат анаеробно или аеробно, като хранителни и растителни отпадъци, хартия, картон и други. Компостирането е процес на контролирано аеробно, екзотермично, биологично разграждане на разделно събрани биоотпадъци и утайки с цел получаване на компост.“ Компост“ е богат на хумус продукт, съдържащ най-малко 15 % и не повече от 50 % сухо органично вещество от общото тегло, получен в резултат на процеса „компостиране“.


Посетете още: