3 март обединява и сплотява

„500 години българският народ е носил тежки окови. 500 години без независимост и свобода, в страдание, нерадостна участ и непробиваема стена към цивилизована Европа. Стотици будни и велики българи са дали живота си днес да бъдем свободни – в името на поколенията, в името на бъдещето на нацията“, заяви в словото си кметът на Сливен Стефан Радев по време на официалната церемония по повод отбелязването на 140 години от Освобождението на България от османско иго. 
Кметът подчерта, че думите не са достатъчни, за да изразим признателността си и възхищението от силната воля, безграничната любов към България и готовност на великите синове на страната ни да се пренесат в жертва за нея.
„Ние ги пазим в сърцата си и несъзнателно се сравняваме с тях. В дни като днешния всички се питаме можем ли да изминем пътя на Левски и Ботев. Дали сме достойни, притежаваме ли тяхната сила и дух? Живеем във време, в което сякаш избираме лесните пътища, неведнъж се отказваме от започнатото, понякога заставаме един срещу друг и забравяме миналото и смисъла на единството. На думи сме смели, но със сигурност делата са важни, въпреки трудностите по пътя. Дела, които да помнят и тези след нас. Българският народ никога няма да забрави помощта на руският народ. На император Александър II, на хилядите руски генерали, офицери и войници, които са воювали на територията на България. Много от тях са останали завинаги в българската земя.“ каза още кметът.
По думите му, България е свободна вече 140 години не само заради подкрепата на големите сили, но и защото народът ни прави своя съдбовен избор – свобода или смърт. „Народът тръгва тогава по трудния път, който премахва окови и следва общата цел. Поклон пред предците ни, пред стотиците имена, сред които и тези на Хаджи Димитър, Георги Раковски и Панайот Хитов, които ни показват пътя към безсмъртието. Те и днес са сред нас.
„Думите не са достатъчни, за да изразим своята признателност, да изкажем възхищение от силната им воля, разум и смелост, за безграничната им любов към България и готовност да се пренесат в жертва. Затова ги пазим в сърцата си и несъзнателно се сравняваме с тях. Поклон пред всички, които са дали живота си за свободата на нашата родина. Честит празник и да живее България“.


Посетете още: