В Жеравна се открива Международен фестивал на фолклорната носия

За поредна година Жеравна ще приеме един от най-атрактивните български фестивали. В продължение на три дни посетителите ще имат възможност да се върнат назад във времето и да се потопят в атмосферата на миналото.

Днес там се открива 11 – ят фестивал на фолклорната носия. Хиляди посетители се очаква да се включат в проявите му през следващите дни. Те ще са част от тридневен скок назад във времето (17, 18 и 19 август), който е доброволно откъсване от придобивките на съвременния живот и връщане към света на нашите предци.

„Над 25 хиляди души почитатели на българския фолклор и традиции облечени в народни носии се очакват в местността Добромерица. Фестивалът се посещава и от известни политици и общественици. Но най – хубавото е, че тук идват хора на различна възраст и образование, които с годините непрекъснато се увеличават“, коментира Христо Димитров, ръководител на ансамбъл „Българе“ и инициатор и организатор на фестивала.

Най-голямата му атракция ще бъде сватбата на холивудската звезда Бен Крос. Актьорът ще сключи брак с българката Деяна Бонева, а церемонията ще бъде изцяло направена според нашите обичаи.

Емблематичният фестивал в Жеравна ще предложи много богата и колоритна програма. Ще има представяне на клубове, школи и танцови състави от цялата страна и от чужбина, като участниците са селектирани, изисква се те да показват автентични танци и да са готови да научат желаещите да ги изпълняват.

„Ще има надигравания, конкурси за носии, народни борби, изява на изпълнители. В събота посетителите ще могат да чуят Славка Калчева, Николай Славеев и оркестър Канарите. Заслужава си да посетиш фестивала в Жеравна, защото тук можеш да ядеш истинска храна, да опиташ истински напитки, да се забавляваш та както са се забавлявали предците ни“, каза още Христо Димитров.

Официалното откриване на фестивала е тази вечер от 20 часа. /БНР-Бургас

Източник: nosia.bg
Позоваването на източника е задължително.

Вашият коментар

*