До края на годината ще започне основен ремонт на лифта за Карандила

До края на годината ще започне ремонт на лифта за Карандила, който не е бил основно ремонтиран от изграждането си преди 47 години. Това съобщи пред репортер на БТА Стоян Марков, заместник-кмет по икономическо развитие в община Сливен.


Ремонтът ще струва близо 2 милиона лева, като парите ще бъдат осигурени по проект за интегриран туристически продукт. Ще бъдат подменени двигателите, въжетата, ще има повече седалки с възможност за качване на велосипеди. Стълбовете ще бъдат рехабилитирани, като всеки от тях ще бъде осветен, а при национални празници ще светят с цветовете на националния флаг. Основен ремонт ще има и на станциите, като на Долната лифтена станция ще има зала за събития и семинари. Общината планира там да се дават и под наем велосипеди.

Лифтът за Карандила е отворен, като тези в Сопот и местността Паничище в Рила. Пътническата въжена линия „Сливен – Карандила“ е открита на 20 март 1974 година. Дължината на линията е 1895 метра, капацитетът е 270 души на час във всяка посока. Времето, за което пътниците стигат от станция до станция е 20 минути. Ежегодно се извършва техническа проверка.

Въжената линия е едно от най-бързите средства за придвижване до Карандила, като същевременно е истинска атракция, защото туристите могат да се насладят на разходка отвисоко с изглед към Сините камъни и подножието, в което е разположен градът.

Сливен, 26 март /Велина Василева, БТА/

 

 

Вашият коментар

*