Община Сливен ще предложи крепостта Туида да стане част от стоте национални туристически обекта

Община Сливен ще предложи крепостта Туида да стане част от стоте национални туристически обекта. Това съобщи пред репортер на БТА Стоян Марков, заместник-кмет по икономическо развитие в община Сливен.


Туида e късноантична и средновековна крепост, намира се на хълма Хисарлъка в североизточната част на Сливен. В миналото местността е била населявана от тракийски племена, антични римляни, средновековни българи. Там ежегодно се извършват археологически проучвания от РИМ-Сливен. През последните години туристическият обект е все по-често посещаван, номиниран е за награди на Министерството на туризма. Крепостта е предпочитано място за събития на открито, особено след настъпването на пандемията от коронавирус.

Предстои по проект на общината за развитие на туризма там да бъде обновено осветлението, озвучаването, както и определени артефакти. Ще бъдат изградени две нови сцени за събития на открито. Така ще има възможност близо 2000 души да бъдат зрители на концерти, представления и други събития на открито, на една от сцените ще има покривно пространство.

Ще бъде създадена енотека, където ще бъдат представени вина от региона, ще бъде обновена съществуващата Къща на виното на крепостта.

Сливен, 6 април /Велина Василева, БТА/

Вашият коментар

*