Готови са инвестиционните проекти за благоустрояване на терени в кварталите „Дружба“, “Сини камъни“ и „Българка“

Кметът Стефан Радев проведе работна среща със специалисти от Общината, на която бяха представени готовите инвестиционни проекти за облагородяване на терени в трите най-големи квартала в Сливен – „Дружба“, “Сини камъни“ и „Българка“.

Междублоковите пространства на тези терени, където бяха премахнати незаконни гаражи, ще бъдат облагородени, ще се изградят детски площадки, алеи и кътове за отдих, както и паркоместа. Очаква се строително-монтажните работи да започнат след няколко месеца, тъй като предстои издаване и влизане в сила на разрешенията за строеж.

Кметът подчерта, че е свършена много работа по изготвяне на проектите и се надява предстоящото изпълнение да удовлетвори жителите в тези райони. Дейностите са част от политиката на ръководството за цялостно обновяване. Облагородяването на такива участъци ще бъде своеобразен модел, който ръководството на общината ще продължи да следва. Предвижда се той да бъде прилаган и в други райони от кварталите в града.

Дейностите са финансирани по проект „Подобряване на градската среда на Сливен, етап 2“, по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Съгласно работните проекти ще бъдат изпълнени следните дейности:

В кв. „Дружба“ – Благоустрояване на прилежащите площи към жилищни блокове № 9, 11, 12, 13, 15 и 16, както и зелените парцели между тях. Изграждане на 2 детски площадки за възраст 0-3 години и две детски площадки за възраст 3-12 години. Оформяне на комбинираната спортна площадка, включваща: игрище за баскетбол и волейбол; фитнес на открито; тенис на корт; тренировъчна стена за тенис; бетонова маса за тенис. Изграждане на открита детска сцена, направа на нови алеи и кътове за отдих, парково осветление, монтаж на паркови елементи: скамейки, беседки, маси за игра на шах и кошчета за боклук. Като озеленяване се предвижда засаждане на храстови масиви, 51 дървета и частично затревяване. Извън съществуващите паркинги ще бъдат изградени 146 нови паркинг места.

В кв. „Сини камъни“ – Благоустрояване на прилежащите площи към жилищни блокове № 21, 22, 23, 24 и 27, както и зелените парцели между тях. Оформяне на 215 паркинг места с настилка от паркинг елементи, отделени от уличното платно с бордюри. Между блокове 21 и 22 е предвидено изграждане на детска площадка, разделена на две зони за различните възрастови групи – до 3 години и от 3 до 12 години. Детска площадка ще бъде изградена и южно от блок 23. Парковите елементи включват: 13 броя перголи, 26 пейки и 16 кошчета за боклук. В районите се предвижда изграждане на допълнително парково осветление, както и засаждане на 74 широколистни дървета. Достъпът на гражданите от блок 21 до входовете им ще бъде осигурен посредством нова асфалтова алея с широчина 3,5 метра.

В кв. „Българка“ – Реконструкция на съществуващите междублокови пространства около блокове № 37, 33, 32, 31 и 20 и направата на нови прилежащи паркинги. Изграждане на 1 детска площадка за възраст 0-3 години; две детски площадки за възраст 3-12 години; мултифункционално игрище за баскетбол, волейбол и футбол /северно от блок 20/ и спортна площадка с комбиниран спортен уред. Настилките на паркингите се предвижда да бъдат с паркинг елементи, отделени от уличното платно с бордюри. Ще бъде монтирано допълнително парково осветление и поставени паркови елементи: беседки, пейки и кошчета за боклук. Озеленяването предвижда засаждане на 33 броя иглолистни дървета и акценти.

Схеми на зоните за благоустрояване в трите квартала – в прикачените файлове

Прикачени файлове:

схема – кв. Българка

схема – кв. Дружба

схема – кв. Сини камъни

Вашият коментар

*